ANNONS

”Det finns ingen respekt”

"Jag har ett tillstånd och jag har all rätt att använda det men jag orkar inte heller gå fram och tjata. Om bara alla kunde följa reglerna så hade det varit fantastiskt" säger Dave.
"Jag har ett tillstånd och jag har all rätt att använda det men jag orkar inte heller gå fram och tjata. Om bara alla kunde följa reglerna så hade det varit fantastiskt" säger Dave.
P-anmärkningarna på Lidingö ökar.

Dave, som lever med rörelsehinder, vill få människor att tänka sig för när de parkerar.

– Ni som har ett körkort vet vilka regler som gäller, säger han.
ANNONS

Lidingö Tidning har tidigare skrivit om Dave, som är starkt kritisk mot att förare utan tillstånd ställer sig på handikapplatser på ön.

– Men det har inte hänt någonting. De bryr sig inte. Och sen saknas det respekt, säger han idag.

Enligt honom så är kommunens, hemtjänstens och vanliga civilas bilar som är felparkerade överallt på ön.

– Hemtjänstens bilar blockerar till och med portar vid bostadshus. Nu har det verkligen gått för långt, säger han och menar på att alla på ön inte har samma rättigheter.

– Det ska vara lika för alla. Jag vill bara att alla ska förstå hur jobbigt det är för oss med rörelsehinder att inte kunna få stå på de platser som är menade för oss. Och att det nu även är kommunens bilar som ställer sig på handikapplatser är helt oacceptabelt.

Nu vill han än en gång uppmana alla bilister på ön att vara vaksamma och tänka sig för när de parkerar.

– Ni som har ett körkort vet vilka regler som gäller. En generell skärpning måste nog till, säger han.

Enligt honom är det väldigt många som blir hotfulla när han frågar dem varför de ställer sig på handikapparkeringsplatser.

– Jag blir väldigt ofta hotad av de som ställt sig på handikapplatser och man märker att det inte finns någon respekt för oss som har problem.

ANNONS

För Dave innebär en felparkering ofta att han tvingas gå en längre sträcka och där varje steg han tar innebär stor fysisk smärta.

– Jag har ett tillstånd och jag har all rätt att använda det men jag orkar inte heller gå fram och tjata. Om bara alla kunde följa reglerna så hade det varit fantastiskt, säger han.

Dave har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med kommunen med förhoppningen att få bukt med problemet.

– Men de bryr sig inte. Jag vill inte behöva lida för att andra gör fel.

Enligt Fredrik Meurman, som är trafikplanerare på Lidingö Stad undersöktes under 2013 möjligheten att måla handikapparkeringar på ön blåa med en vit symbol i mitten för att tydligare markera platserna.

– Det var något vi testade på en avlämningsplats för rörelsehindrade vid Skärsätra skolan. Men när vi har utvärderat effekten så har vi märkt att problemet inte ligger i att människor inte ser platserna utan snarare att de struntar i regeln, säger han.

Enligt honom har de sedan 2013 utökat antalet övervakningstimmar och även bytt entreprenör. För tillfället är det Sercuritas som har ansvar för att övervaka och rapportera in felparkeringar.

– Direktivet till dem från vår sida är att de främst ska se över grova överträdelser och att stå på en handikapplats utan tillstånd hamnar definitivt under det. Vi uppskattar att det har större effekt att utöka antalet övervakningstimmar jämfört med kostnaderna för underhåll som krävs för att måla parkeringsplatserna.

Sedan 2013 har antalet utfärdade P-anmärkningar på Lidingö ökat från 5 144 till 6 667 för år 2015.

Enligt Fredrik Meurman är det även självklart att stadens egna bilar ska följa de parkeringsregler som finns.

– Vi har interna direktiv som gör gällande att reglerna ska vara lika för alla. Är det någon som nu skulle felparkera i tjänsten så är det självklart att det kommer att anmälas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.