Min lokala hjälte

Det går fortfarande att vaccinera sig

Fästingar kan bära på TBE-virus.
Fästingar kan bära på TBE-virus.
Fästingsäsongen har kommit halvvägs men det är inte försent att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE. Ett sätt är att besöka fästingbusssen från företaget Vaccindirekt. I augusti stannar bussen både vid Coop Forum i Vinsta och utanför Bromma Blocks.

Antalet fall av TBE ökar för andra året i rad, enligt statistik från Stockholms smittskydd. Det rapporterar TT. Enligt nyhetsbyrån är det årets kombination av sommar med värme och regnskurar som har skapat idealiska förhållanden för fästingen.

Vaccinera sig kan man göra på vårdcentralen eller i fästingbussen, som gör flera stopp i Bromma och Hässelby-Vällingby i augusti.

TBE-viruset är vanligast i Stockholms skärgård, kring Mälaren, längs Östersjökusten ner till Kalmar samt på Öland och Gotland.

Förutom att vaccinera sig kan man tänka på att bära heltäckande kläder när man vistas i skog och mark, och att inspektera kroppen när man har varit ute. Bakom öronen och vid hårfästet är två av fästingarnas favoritplatser.

Man kan också vaccinera sig på sin vårdcentral. En vuxendos kostar oftast runt 350 kronor och en dos för barn upp till tolv år cirka 300 kronor. Tre doser ger skydd i tre år.

Fakta

Här stannar fästingbussen

Vinsta vid Coop Forum: Måndag 1 augusti och onsdag 17 augusti klockan 15-19.

Utanför Bromma Blocks: Måndagarna 1, 8 och 15 augusti klockan 15-19.

Källa: Vaccindirekt