ANNONS

Det gula syskonparet vid Lötsjön förbryllar

Familjen.
Familjen.
Rissnebon Kim Brising hajade till när han såg den lilla andfamiljen vid Lötsjön. Nio av ungarna var bruna och sin mor upp i dagen. Men två av de små dunungarna var alldeles gula.

– Jag blev lite paff, säger Kim.
ANNONS

Kim Brising promenerade runt sjön i fredags. Han hade med sig kameran och lite brödsmulor eftersom han hade sett något alldeles speciellt dagen innan.

Och så kom de simmandes, den märkliga men bedårande gräsandsfamiljen. En brunspräcklig hona med elva ungar. Nio var sin mor upp i dagen, men två gula som kycklingar.

– Jag blev ganska paff när jag såg dem. Jag har aldrig sett helt gula andungar. Lötsjöns änder är ganska tama, de nästan poserade framför kameran, berättar Kim.

Hemma igen började Kim göra lite research. Han fick fram en förklaring.

– Det finns vita gräsänder, även om det är ganska udda. Det är en mutation som uppkommit av naturen, även om det finns viss avel också. De vita änderna får gula ungar som sedan blir vita. Den här honan är ju brunspräcklig, men hon skulle kunna ha parat sig med en vit and och fått gula ungar.

I så fall finns en skäligen misstänkt individ.

– Jag har sett en vit gräsand vid Lötsjön tidigare. Men då har jag tänkt att det måste vara en anka, säger Kim.

En annan teori är att den ömma modern helt enkelt adopterat de små gula ungarna, alternativt är barnvakt.

– Det kan vara så att de har vita föräldrar men att honan tagit hand om dem. Jag är ingen specialist på gräsänder, man som jag förstått det kan ungar som kommit bort från sin riktiga andmamma tas omhand av andra, säger Kim.

ANNONS

Oavsett vad så betedde sig de gula ungarna precis som sina syskon (?). De gnabbades och simmade intill honan. Kim Brising berättar att den bruna mamman försvarade dessa två lika ivrigt som de övriga i kullen när en sothöna och några skrattmåsar blev lite för närgångna.

– Det är lite förbryllande. Kanske finns det någon som vet mer? undrar Kim.

Vet du mer om de gula andungarna? Skriv i kommentarsfältet här på Facebook!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.