Det händer med ditt centrum

<b>Elias Johansson, driver Näverbergs coffee corner, Kallhäll centrum:</b>  – Här känns det väldigt nedgånget och bortglömt, just nu är dessutom halva marken uppgrävd.
<b>Elias Johansson, driver Näverbergs coffee corner, Kallhäll centrum:</b> – Här känns det väldigt nedgånget och bortglömt, just nu är dessutom halva marken uppgrävd.
&lt;b&gt;Jalal och och Anna Raidi, driver Raidi i Viksjö centrum:&lt;/b&gt;  – Vi hoppas på ännu fler kunder nu när de bygger fler bostäder.
<b>Jalal och och Anna Raidi, driver Raidi i Viksjö centrum:</b> – Vi hoppas på ännu fler kunder nu när de bygger fler bostäder.
&lt;b&gt;Christian Baumann, driver Ljusexperten i Jakobsbergs centrum:&lt;/b&gt;  – Visst händer det att vi får en ruta krossad då och då, men jag tycker inte att det är ett särskilt stort problem.
<b>Christian Baumann, driver Ljusexperten i Jakobsbergs centrum:</b> – Visst händer det att vi får en ruta krossad då och då, men jag tycker inte att det är ett särskilt stort problem.
&lt;b&gt;Maher Al Qaisi, driver 21:ans blommor i Veddesta köpcentrum:&lt;/b&gt;  – Just nu säljer vi ingenting. Vi har lite stamkunder, men om vi får in tillräckligt för att kunna betala hyran är det bra.
<b>Maher Al Qaisi, driver 21:ans blommor i Veddesta köpcentrum:</b> – Just nu säljer vi ingenting. Vi har lite stamkunder, men om vi får in tillräckligt för att kunna betala hyran är det bra.
Stora shoppingområden och gallerior i all ära, men den lilla matbutiken och apoteket på hörnet är minst lika viktiga. Mitt i har kartlagt vad som händer med butikerna i ditt kvarter.

Överallt poppar det upp stora shoppingområden och gigantiska gallerior, inte minst växer Barkarby handelsplats när kommunen bygger tusentals nya bostäder precis intill.

Men de lite mindre lokala centrumen med kvartersbutiker och service behövs också.

– Jag vill att hela Järfälla ska leva och då behövs alla våra centrum. Men för att skapa förutsättningar för det måste vi se till att det finns tillväxt, säger Claes Thunblad (S) ordförande i kommunstyrelsen.

Från kommunens sida betyder det framförallt en sak: Se till att det kan byggas bostäder.

Kanske är Kallhäll det centrum som varit mest eftersatt. Affärsinnehavarna har plågats av rån och skadegörelse och under den senaste tiden av Trafikverkets stora bygge av den nya pendeltågsstationen bidragit till att ännu färre passerar genom centrum.

– Här känns det väldigt nedgånget och bortglömt, just nu är dessutom halva marken uppgrävd, säger Elias Johansson som driver Näverbergs coffee corner.

De öppnade för nästan exakt två år sedan och affärerna har inte gått särskilt bra, framförallt på grund av stationsbygget.

– Det vi hoppas på är att Kallhäll kan bli ett levande centrum och inte en andrahandslösning för människor som inte kan ta sig någon annanstans, säger Elias Johansson.

Och förändringen är på gång. I närtid planeras 300 bostäder att byggas i anslutning till centrumet.

– Vi kommer att börja bygga de första 59 lägenheterna till hösten, säger Lena Lindgren, chef för nyproduktion på HSB norra Storstockholm.

Planerna för själva centrumet är däremot inte lika konkreta.

– Vi tittar på flera möjligheter för att utveckla det, men vad som händer härnäst får vi se, säger Lena Lindgren.

Ett annat centrum i kommunen som länge varit i en nedåtgående spiral är Veddesta köpcentrum. I januari berättade Mitt i att hela byggnaden ska rivas för att ge plats åt 1200 bostäder.

– Bottenvåningarna är tänkta att innehålla butiker och kommersiell service, säger Mårten Ot­hérus, på Veidekke Bostad som är företaget bakom byggplanerna.

Men många av handlarna har valt att flytta från Veddesta innan dess. Flera av de som är kvar tror inte att de kommer att kunna vänta på de nya bostäderna.

– Just nu säljer vi ingenting. Vi har lite stamkunder, men om vi får in tillräckligt för att kunna betala hyran är det bra. Vi har erbjudits lokaler i det nya centrumet, men hyran där blir 3000 kronor i månaden per kvadrat. Det kommer vi aldrig att ha råd med, säger Maher Al Qaisi, som driver 21:ans blommor.

Flera av affärerna i Veddesta har valt att flytta till Viksjö centrum. Där har centrumet nyligen fräschats upp och byggts ut.

– Vårt mål var att bredda utbudet med produkter och tjänster som man vill gärna ha nära hemmet som till exempel ett gym, en optiker och ett konditori, säger Darina Ronnevik på Aberdeen som förvaltar Viksjö centrum.

Två av dem som satsar är Anna och Jalal Raidi med sin kombinerade klädbutik och skönhetssalong.

– Tanken är att man ska kunna göra sig fin från topp till tå, säger Anna Raidi.

För en dryg vecka sedan slog de upp butiksportarna och intresset har varit stort.

– På invigningen var det jättemycket folk, men det har bara gått en vecka. Vi hoppas på ännu fler kunder nu när de bygger fler bostäder.

Viksjö har de senaste åren fått ett tillskott av bostäder och HSB bygger just nu ytterligare 53 lägenheter.

Järfällas största lokala centrum är det i Jakobsberg. Här finns ett 100-tal butiker. En av dem är Ljusexperten som drivs av Christian Baumann.

– Affärerna går jättebra. För oss är det inget problem att Barkarby handelsplats ligger i närheten. Tvärtom är det gynnsamt.

Nyligen kom Stockholms handelskammare med en rapport där en tredjedel av Järfällas företagare uppgav att deras område blivit otryggare på grund av kriminalitet. Men det är inte något som Christian Baumann vill skriva under på.

– Visst händer det att vi får en ruta krossad då och då, men jag tycker inte att det är ett särskilt stort problem. Jag tycker att saker förstoras upp för att de råkar ske just här, i city krossas det också fönster, säger han.

Däremot efterlyser han en uppfräschning av Jakobsbergs från centrumägarna Citycons sida.

– Vi har gjort några ansiktslyft, bland annat bytt ut golv och skyltar och frächat upp fasaden och belysningen utvändigt, säger Magnus Åkesson.

Han tror att förändringarna kanske inte märkts så mycket eftersom de skett lite då och då. Men han betonar att Jakobsbergs centrum går bra och hela tiden förändras i takt med kunderna önskemål.

– Framöver kommer vi att få fler restauranger och kaféer. Nu mera handlar ett besök i centrumet mycket om att umgås och fika eller äta ute, säger han.