ANNONS

Det händer på Östermalmstorg

När är tillfälliga hallen klar? Och när blir Östermalmshallen färdigrenoverad?

Ska Lisa på Torget och kioskerna komma tillbaka? Och hur påverkar hela bygget Östermalmsborna?

Mitt i reder ut vad som händer med Östermalmstorg – både nu och i framtiden.
ANNONS

Den tillfälliga hallen

I februari togs första spadtaget för den tillfälliga saluhallen på torget, som ska användas under tiden som Östermalms saluhall byggs om. Paviljongen öppnar den 12 april 2016, och ska ha öppet i två år.

Handlarna får diskar i en krans runt hela den provisoriska hallen och i två rader i mitten. Dessutom kommer en del säljare ha mindre sittserveringar också.

Våren/sommaren 2018 kommer paviljongen att försvinna från Östermalmstorg. Uppförandet av den tillfälliga hallen och renovering, utveckling och utbyggnad av den gamla kostar sammanlagt totalt 635 miljoner kronor.

– Hallen byggs för fullt och det hela flyter på. Alla handlare som i dag finns inne i hallen kommer att erbjudas plats, säger Jan Lind, fastighetskontorets projektledare för Östermalmshallens renovering.

Östermalmshallen

Efter den 12 april 2016 kommer den stora renoveringen för att återställa Östermalmshallen till dess ursprungliga utseende att inledas.

Renoveringen är beräknad att ta två år. Ventilation, golv, el och annan teknik byts ut.

När Östermalmshallen öppnar igen i april 2018 är tanken att råvaror ska stå i fokus igen. Affärer som sysslat med annat än mat kommer inte att finnas kvar.

ANNONS

Renoveringen kommer att påverka närmiljön, med många transporter till och från hallen.

– Vi ska försöka hållas oss innanför våra gränser, men byggen är byggen. Därför ska vi ha folk som hjälper till att hålla rent och ser till att vi håller oss innanför våra gränser. Östermalmarna ska bli nöjda med ombyggnationen som sker, säger Jan Lind.

Riddaren 13

På gården i fastigheten bredvid hallen ska en restaurang byggas och man länkar samman denna gårdskrog med resten av hallen.

Stockholms stad förhandlar just nu med en hyresgäst som är tänkt att sköta hela verksamheten där. Men vem det är vill man inte säga i nuläget.

Torghandlarna

– Handlarna ska stå runt den nya hallen. Men exakt placering vet vi ej. Detsamma gäller efter att hallen har försvunnit, säger Jan Lind.

Lisa på Torget, Östermalmsgrillen och Café Petit:

Lisa på Torget, Östermalmsgrillen och Café Petit togs alla tre bort när uppförande av den nya hallen började tidigare i år. Samtliga tre saknar nu bygglov för att stå på Östermalmstorg.

Vad som ska stå på torget efter 2018 är inte bestämt ännu. Men staden ska ta ett nytt grepp om torget och tittar på möjligheten att ställa tre-fyra ”mobila paviljonger” på torget när den tillfälliga hallen försvinner. Detta för att inte få fasta verksamheter som kan låsa användningen av torget.

Exakt vad som skulle kunna finnas i dessa är oklart, men uteservering samt grill- och caféverksamhet ska till exempel kunna köras i paviljongerna. Lisa och de andra aktörerna skulle kunna återkomma 2018, men måste i så fall på nytt ansöka om att få ha verksamhet där.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.