ANNONS

”Det handlar om alla människors lika värde”

Fältassistenterna Anna Bäck, Anna Bergman, Mattias Edlund och Charlie Sanrell är snart HQBTQ-certifierade. "Vi är mer rustade för att ta en diskussion nu", säger Charlie Sanrell.
Fältassistenterna Anna Bäck, Anna Bergman, Mattias Edlund och Charlie Sanrell är snart HQBTQ-certifierade. "Vi är mer rustade för att ta en diskussion nu", säger Charlie Sanrell.
Fältassistenterna i Bromma ville bli bättre på att inkludera alla – oavsett sexuell läggning och könstillhörighet.

Nu har de gått kurser, sett över hela sin verksamhet och den 5 november blir de HBTQ-certifierade.
ANNONS

– Vi ska vara vägledande och visa på att alla är lika mycket värda. HBTQ-certifieringen är ett sätt att lära sig hur man kan göra det på bästa sätt, säger Charlie Sanrell, en av de fyra fältassistenterna i Bromma.

Det var när fältassistenterna läste rapporten ”Hon, han, hen” som de fick inspiration till certifieringen. I rapporten, som gavs ut av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) 2010, beskrivs hur mycket sämre HBTQ-ungdomar generellt mår än heterosexuella.

– Det kan vara så att man genom ren okunskap faktiskt kränker en annan människa, säger Charlie Sanrell.

Efter att ha jobbat med frågor kring diskriminering, sexualitet och könstillhörighet i över ett år känner sig hon och de andra fältarna mycket tryggare.

– Tidigare hade jag väldigt lite kunskap om vilka klavertramp jag kunde göra, säger Charlie Sanrell.

Kollegan Mattias Edlund säger att han fått en ”mental sluss”.

– Förr trampande man i gamla fotspår. Nu fastnar det man ska säga i slussen. Till exempel om en kille fått en ny relation frågade man vad tidigare ”vad heter din tjej?”, nu frågar man ”vad heter din partner?”, säger han.

Den stora skillnaden är medvetenheten. Och i arbetet med HBTQ-certifieringen ingår att tänka aktivt kring alla diskrimineringsgrunder som forumleras i svenska lag – alltså även kön, trosuppfattning, etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning.

Den 5 november är det dags för certifieringsceremoni. Men jobbet med att utmana sina egna och andra fördomar slutar inte där.

ANNONS

– Vi fortsätter att jobba med alla checklistor som vi tagit fram under utbildningen och med att förändra och utveckla vår verksamhet, säger Anna Bergman.

HBTQ-certifieringen ordnas av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter).

Fakta

En inkluderande attityd – mot alla

HBTQ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner samt andra personer med queera uttryck och identiteter.

Kraven för att få en HBTQ-certifiering är höga. Alla anställda utbildas i HBTQ-frågor under cirka ett år. Förändringsarbetet ska sedan vara aktivt och verksamheten ska ha en konkret plan för hur man ska jobba med frågorna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.