ANNONS

Det här är Spider-Man

Henricc Olof Spider-Man Söderström har ett passionerat förhållande till sin hjälte. ”Men på jobbet kallar jag mig Henricc”, säger han.
Henricc Olof Spider-Man Söderström har ett passionerat förhållande till sin hjälte. ”Men på jobbet kallar jag mig Henricc”, säger han.
Han samlar på Spindelmannen - och heter numera Spider-Man Söderström.

Stan Lees klassiska superhjälte har helt tagit över 33-åringens lägenhet.
ANNONS

Spider-Man Söderström är en 33-åring som bor i en trång lägenhet på Kungsholmen.

Den har med tiden blivit ett tillhåll för tusentals Spindelmannen-figurer, två katter och en sambo som inte är riktigt lika intresserad av Spindelmannen som han är.

– Hon är inte ett stort fan av grejerna, men hon är ett stort fan av mig, säger Spider-Man Söderström.

Intresset tog fart när han var liten och började prenumerera på serietidningen Spindelmannen. Han kände att han kunde identifiera sig med hjälten som till vardags var en rätt oansenlig figur.

– Själv var jag en tönt, hade glasögon och blev mobbad i skolan. Men tanken på att Spindelmannen kunde förvandlas till superhjälte gav mig hopp, säger Spider-Man Söderström.

När han var 17 år tog samlandet fart på allvar. För några år sedan kom han dessutom fram till att det var dags att ta sin dyrkan till en ny nivå. Henricc Olof Söderström lade till Spider-Man som tilltalsnamn.

När han skulle skaffa sig ett nytt id-kort chansade han – och fick igenom ändringen.

– Jag trodde inte att det skulle gå, men efter några månader ringde Skatteverket och frågade ”Vill du verkligen heta Spider-Man?”. Jag svarade ja.

Han menar att grunden till samlandet och namnbytet går ut på att bejaka sin identitet fullt ut och strunta en smula i alla hämmande normer.

ANNONS

– Folks reaktioner när jag säger att jag heter Spider-Man är också skoj. Jag har ofta fått uppskattning för mitt val av namn. Men på jobbet kallar jag mig Henricc.

Det finns ingen risk för att Spindelmannen försvinner ur hans liv.

I veckan är det dags för ännu en bekräftelse av idolen. Då skaffar han sin första tatuering – som ska föreställa Spindelmannen.

Fakta

Spindelmannen

Tonåringen Peter Parker blev biten av en radioaktiv spindel och fick övermänskliga krafter.

Seriefiguren Spindelmannen gjorde debut i en amerikansk serietidning 1962. I Sverige kunde man läsa serien först 1967.

Figuren kommer från världens mest kända serietidningsförlag Marvel som även har gjort tidningar om Hulken och X-Men.

Mängder med filmer har gjorts om Spider-Man, de mest kända med Tobey Maguire som hjälten.