ANNONS

”Det här är stor kärlek”

För snart 30 år sedan på Kanarieöarna träffade Robert Wells pianolegenden Charlie Norman för första gången. Det var början på 15 års turnerande tillsammans.
För snart 30 år sedan på Kanarieöarna träffade Robert Wells pianolegenden Charlie Norman för första gången. Det var början på 15 års turnerande tillsammans.
Pianolegenden Charlie Norman var länge mentor och nära vän till ­Robert Wells. Nu hyllar han sin bortgångne idol i en rad konserter på Intiman.

– Det här är stor kärlek och en hjärtegrej för mig, säger han.
ANNONS

Första gången som Robert Wells träffade pianolegenden Charlie Norman var på Kanarieöarna 1986. Den då 24-årige Wells hade precis gjort sig ett namn i musikvärlden och bjöds in att spela tillsammans med sin idol.

Det blev startskottet på en lång tids samarbete mellan de båda pianisterna, som turnerade tillsammans i nästan 15 år. Den 42 år äldre Norman blev Wells mentor och med tiden också en nära vän.

– Men det var inte bara rosor när vi jobbade, absolut inte. Charlie kunde vara rätt så tuff mot mig, säger Robert Wells.

När de båda pianisterna började spela tillsammans var Robert Wells nybakad musiker från Kungliga Musikhögskolan, där han skolats i klassisk musik.

Charlie Norman kom från en annan tradition, med sin jazz och boogie woogie, sitt sväng och sin stora humor.

– Man lärde sig enormt mycket på Musikhögskolan men inte det som Charlie kunde – scennärvaro och kärleken till entertainment. Det lär du dig inte på en skola, det måste du få uppleva. Det var fantastiskt för mig att få sitta så nära en sådan som Charlie, säger Robert Wells, och berättar att idolen försökte lära ut mer än bara musik.

– Charlie partajade hejdlöst mycket mer än vad jag gjorde. Han var alltid kvar sist och tyckte att jag var en usel drinkare. Han försökte lära mig att dricka whisky men det sprack helt.

I hallen i kontoret i Marieberg hänger ett porträtt av Robert Wells tillsammans med sin idol. Wells berättar med kärlek att Charlie Norman haft oerhört stor inverkan på hans liv som musiker.

– Det viktigaste han har gett mig är entertainment-traditionen. Att det inte är okej att gå upp på scen och säga ”tack som fan” som folk gör i dag. Charlie stod för att vara personlig, oavsett om det sitter 100 eller 70 000 personer i lokalen.

ANNONS

I torsdags hade konsertturnén ”A tribute to Charlie” Stockholmspremiär på Intiman på Odenplan. Tillsammans med sitt band Robert Wells Trio och hustrun Maria på sång, hyllar Wells sin gamle vän. Utöver musik av Charlie Norman bjuder de även på klassiker av Duke Ellington och Errol Garner.

Robert Wells berättar att den här turnén, som redan rest landet runt, är något alldeles särskilt.

– Jag har turnérat i 35 bast men det här är inte någon vanlig turné. Det här är stor kärlek och en hjärtegrej för mig.

Charlie Norman gick bort i cancer för snart nio år sedan. Men trots sorgen är hyllningskonserten en glad tillställning.

– Den innehåller väldigt mycket humor och anekdoter, det är inget­ sorgligt, då hade Charlie blivit förbannad. Man ska hylla Charlie precis som han var.

Man lärde sig enormt mycket på Musikhögskolan men inte det som Charlie kunde – scennärvaro och kärleken till entertainment.Robert Wells

Fakta

En tonårspappa i Marieberg

Namn: Robert Wells.

Ålder: 51 år.

Familj: Frun Maria Wells, 48, och de båda sönerna Oscar, 17, och Teddy, 15.

Bor: Lägenhet i Marieberg.

Yrke: Pianist och kompositör, eller ”musikant” som han själv kallar det.

Aktuell: Med hyllningskonserten ”A tribute to Charlie” på Intiman vid Odenplan.

ANNONS