ANNONS

Kommunen är redo att dra sitt strå till stacken

I dag ska Vallentuna ta emot upp till femton flyktingar årligen.

Nu vill Alliansen höja den siffran till 49.

– Det är vår tur att dra vårt strå till stacken, säger kommunalrådet Parisa Liljestrand (M).
ANNONS

Mitt i berättade i förra veckans nummer om att många Vallentunabor engagerat sig i flyktingfrågan och vill hjälpa till. Nu har även kommunen presenterat en strategi för hållbar integration.

– Det är vår tur att dra vårt strå till stacken och hjälpa de människor som kommer hit, säger Parisa Liljestrand.

Ett av de mer konkreta förslagen från majoriteten är att förnya avtalet med Migrationsverket och länsstyrelsen om att ta emot fler flyktingar.

I dag har kommunen ett avtal om att ta emot upp till femton nyanlända årligen. Hittills i år har de bara tagit emot fyra. Nu vill Alliansen höja den siffran till 49 flyktingar, som är vad länsstyrelsen har anvisat kommunen.

– En av de största utmaningarna att ta emot de här personerna är att ge de någonstans att bo, säger Stig Nyman (KD).

Därför föreslår Alliansen i sin strategi att kommunen ska köpa upp bostäder som flyktingarna får bo i. Tanken enligt förslaget är att dessa bostäder ska vara jämnt fördelade och utspridda i kommunen – allt för en så hållbar integrering som möjligt.

– Visst kommer det innebära kostnader för kommunen, men samtidigt får vi inte glömma att de här människorna också kan bidra till kommunen om den här satsningen lyckas, säger Parisa Liljestrand och tillägger att kommunen just nu har ett guldläge att jobba just med integrationen.

Sofia Segergren (C) håller med.

– Vi har bra förutsättningar så som ett välmående folk och låg kriminalitet. Vårt lokala föreningsliv och trossamfund har också visat engagemang i flyktingfrågan.

ANNONS

Kostnaderna för integrationssatsningen kommer att tas ur kommunens investeringsbudget.

Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) tycker det är bra att kommunen tar sitt ansvar men hade gärna sett att Alliansen samarbetade med oppositionspartierna i den här frågan.

– Jag initierade en fråga om samarbete för mindre än tre veckor sedan, men fick inget svar. Det här en fråga om någon där vi måste jobba tillsammans, vi har tillräckligt med frågor att bråka om annars, säger hon.

Jaana riktar bland annat kritik till att kommunen inte vill bygga fler hyresrätter och istället väljer att köpa in bostäder.

– Att bygga hyresrätter med rimlig hyra är hållbart om något.

Hon säger dock att de inte kommer att rösta nej till Alliansens förslag.

– Nej, det vore oansvarigt. Men vi kommer att ha tilläggsförslag.

Alliansens förslag kommer att behandlas på kommunstyrelsens möte i dag, måndag.

Fakta

Det här föreslår Alliansen

Ta emot det antal flyktingar i kommunen som länsstyrelsen föreslår utifrån fördelningen i Stockholms län.

Investera i fler kommunalt ägda bostäder under en femårsperiod 2016-2020, som möjliggör för kommunen att ta emot och integrera nyanlända till Vallentuna.

Ge i uppdrag till kommundirektören att flytta integrationssamordnarens tjänst, som är under rekrytering, från socialtjänsten till kommunledningens kontor. Detta för att kunna arbeta förvaltningsövergripande.

Skapa utrymme för en ny handläggartjänst som arbetar direkt med kommunens mottagna invånare med syfte att underlätta integrering in i samhällsfunktioner, arbetsliv och självförsörjning. Tjänsten föreslås att förläggas under kommunens arbetsmarknadsenhet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.