Min lokala hjälte

”Det har varit ett fruktansvärt år”

För ett år sedan kapsejsade en kanot under ett konfirmationsläger. Tre pojkar från Sollentuna föll i vattnet och var nära att dö. Förra veckan åtalades deras lägerledare för vållande till kroppsskada.

Mitt har pratat med mamman till en av pojkarna.

– Olyckan drabbade ungdomar, det är en grupp som särskilt behöver samhällets skydd. Därför är det ur allmän synpunkt viktigt att pröva var ansvaret ligger, säger åklagare Håkan Andersson som valt att väcka åtal mot lägerledaren.

Ett år har gått sedan den allvarliga olyckan på sjön Ånn i Jämtland. Tre tonårspojkar hamnade i vattnet när deras kanot kapsejsade. Alla drabbades av livshotande skador. Två av dem, Leo Wågberg och Gabriel Matsson, blev liggande flera timmar i vattnet. När de räddades var de medvetslösa och det var länge osäkert om de överhuvudtaget skulle vakna.

Enligt Håkan Andersson var det lägerledarens ansvar att se till att grundläggande säkerhetskrav uppfylldes. Något som han menar inte gjorts. Ingen av pojkarna hade någon erfarenhet av paddling, och de fick inga säkerhetsgenomgångar.

– De fick i princip en paddel och blev satta i kanoten. Gör man en sådan här aktivitet trots deltagarnas bristande erfarenhet och trots att det är svår väderlek bör man parera det med olika säkerhetsåtgärder. Ungdomarna borde ha haft torr- eller våtdräkt och det borde ha funnits en följebåt, säger Håkan Andersson.

Att åtalet väckts först ett år efter att olyckan inträffade beror på att polisens förundersökning först lades ner. Men pojkarnas föräldrar valde att överklaga nedläggningsbeslutet. Gabriele Matsson, mamma till Gabriel, säger att det känns väldigt bra att åtal till slut har väckts.

– Det är inte en dag för tidigt, det har varit ett fruktansvärt år och ansvarsfrågan gnager i en hela tiden. Det är viktigt att det äntligen kommer upp, tusentals ungdomar åker på läger varje år, det är skrämmande att säkerhetstänket kan vara så minimalt, det är angeläget att det kommer ut, säger hon.

Både Gabriel Matsson och Leo Wågberg påverkas fortfarande av skadorna de ådrog sig i samband med olyckan.

– Bara att Gabriel lever är ett mirakel, det blir lite bättre för varje dag, men det är en ständig kamp, så visst känns det bittert, säger Gabriele Matsson.

Lägerledaren förnekar brott och vill bli frikänd. Fallet kommer förmodligen gå upp i rätten någon gång i höst.