Det kan bli åka av i Ullnabacken

Ullnabacken
Första generationens Ullnabackåkare: Per Werngren, Kim Bergstrand och Mats Boman.
Nyss kommit hem från sportlovsresa?

Om några år finns sannolikt bra backar på nära håll när Ullnabacken åter förvandlas från tipp till slalombacke.

Det är blåsigt, lerigt, kallt – och absolut snöfritt när Lokaltidningen Mitt i följer med några barn och vuxna från klubben Täby slalom upp på Ullnatippen. Det var runt 20 år sedan som den sista liften drog skidåkare uppför Ullnabackarna som under Stenmarks-eran på 1970 och 80-talen var Täbys stolthet. En klubbdriven anläggning, öppen 90 dagar om året med tre nedfarter, sex liftar och egen heltidsanställd personal.

– Sedan när Stenmarksåren var förbi var slalom inte lika trendigt längre. Täby kommun hade andra prioriteringar och klubben gick i konkurs, säger Per Werngren, medlem i Täby slalomklubb och uppvuxen i Ullnabacken under klubbens storhetstid.

Nu har backen enbart varit en tipp för schaktmassor från byggen i Stockholmstrakten sedan 1990-talet. Men nu, när Täby kommun ska omvandla Ullnatippen till ett rekreationsområde, vädrar slalomklubben morgonluft.

– Låt oss komma igång med skidåkning för mindre barn redan nästa år. Tippen och backen kan samexistera, säger Per Werngren.

Täby kommun har siktet inne på en skidbacke. Men att den kan öppna redan nästa år ser exploateringsingenjör Anna Holm inte som troligt.

– Det handlar dels om att området som berörs redan är utarrenderat till vår tippentreprenör. Det handlar också om finansiering av anläggningen, liksom om vem som ska ta ansvar för drift och underhåll, säger hon.

Men klubben menar att kommunen har ett unikt tillfälle till finansiering av backbygget när arrendeavtalet med tippentreprenören ska förhandlas om i juni. Då har kommunen möjlighet att se till att själva kunna ta betalt för de massor som tippas, menar Per Werngren.

– Där är finansieringen, säger han.

Dessutom är klubben själv beredd att sköta driften.

– Vi har 150 barn i kö till föreningen och vi får inte plats i Väsjöbacken, som är vår hemmabacke nu, säger Kim Bergstrand, klubbens ordförande.

Han är precis som Per Werngren och klubbkamraten Mats Boman i 40-årsåldern och uppvuxen i Ullnabackarna. Nu åker deras barn slalom i klubben.

– Ullnabackarna var en fantastisk samlingspunkt med träning och tävling varje kväll. Man träffade kompisar och hade roligt. När backen lade ner var det en epok som tog slut, säger Mats Boman.

– Nu hoppas vi att våra barn kan få lika roligt här som vi en gång hade. Ullnabackarna var underbara och nu har de förutsättningar att bli ännu bättre, säger Per Werngren.

Ny generation i Ullnabacken, hoppas de: Hampus Eklund, Nova Werngren, Tindra Bergstrand, Gustav Boman och William Werngren.

Fakta

Backen kan bli 133 meter hög

Under 1970 och 80-talen var Ullnabacken både tipp och slalombacke.

Systemet hade tre liftar och som mest fyra nedfarter. Den längsta backen var 450 meter lång.

I dag är backen 96 meter över havet.

Målet är att höja backen till 115 eller 133 meter. Något som kräver en till tre miljoner kubikmeter jordmassa.