”Det kan handla om provskytte”

Någon har under natten skjutit två skott i en metalldörr.
Någon har under natten skjutit två skott i en metalldörr.
Flera rutor har förstörts av kulhål.
Flera rutor har förstörts av kulhål.
Två gånger på en vecka har Elinsborgsskolan i Tensta beskjutits med skarpa skott.

Samtidigt är tillgången på vapen stor i västerort.

– Det är en het zon just nu, säger polisen Jörgen Ohlsson.

Den första skottlossningen upptäcktes av skolpersonalen på måndagsmorgonen. Och natten till onsdagen var det dags igen. Den lilla grå sidobyggnaden till Elinsborgsskolan i Tensta har nu beskjutits från två håll. På båda sidor syns trasiga fönster. I metalldörren som leder in till ett trapphus finns ytterligare två skotthål.

– Det hänger ungdomar här ibland när jag jobbar sent, säger vaktmästaren Farman Karim samtidigt som han visar runt på platsen. Farman var den som hittade flera av tomhylsorna på onsdagsmorgonen.

– Det är kanske på skoj eller något. Jag tror inte att det är riktat mot skolan.

Inte heller rektorn Eva Brömster tror att skotten har någonting med skolan att göra.

– Jag har ingen anledning att tro det, säger hon.

Och Ann-Christine Kleist från Västerortspolisen håller med.

– Vi känner inte till någon hotbild mot skolan. Det är rubricerat som skadegörelse och brott mot vapenlagen.

Enligt polisen har skytten, baserat på de upphittade tomhylsorna, troligtvis använt en revolver eller pistol. Och skotten var alltså skarpa.

Jörgen Olsson, chef för Västerortspolisens ungdomssektion, menar, att tillgången just nu är stor på illegala vapen i området. Speciellt utsatta platser är Tensta, Rinkeby och Hässelby.

– Vi är ganska oroade för vapnen i västerort. Det är en het zon just nu.

Enligt honom är det svårt att säga exakt hur tillgången ser ut då mörkertalet är stort. Polisen hittar en del vapen vid tillslag men kan också bedöma situationen baserat på skjutningar. Vad händelserna vid Elinsborgsskolan beror på vet han inte. Men det kan ha varit ett vapentest.

– Det känns lite märkligt. Jag tror att det kan handla om provskytte. De har sökt sig till en miljö där det inte rör sig så många på natten, säger han.

Enligt polisens statistiker Ulla Wittrock är det svårt att slå fast hur många oregistrerade vapen som cirkulerar.

– Det är lite som narkotikabrott. Det hänger mycket mer på hur polisen jobbar och hur många tillslag de gör än hur många vapen som faktiskt finns ute i samhället.

I augusti i år hade i alla fall 171 pistoler och k-pistar rapporterats i Stockholm. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma period förra året. Om den takten fortsätter slår 2012 rekord.

Sverige har tidigare haft två så kallade vapenamnestier, alltså ett tillfälle för personer att lämna in olagliga vapen till myndigheterna utan att riskera straff.

Just nu planerar regeringen en tredje som förmodligen inträffar till våren.

– Även kriminella kan utnyttja den här möjligheten och det är bra. För, ju färre vapen vi har ute desto färre kan också komma till användning, sa justitieminister Beatrice Ask (M) i TV4 den 26 september.