”Det kan heta yxskaft också”

Nu är det klubbat och klart: Gustavsbergs nya kulturhus ska heta Porslinsfabriken.

Men alla är inte glada över namnet och på sociala medier kokar debatten.

– Det kan heta yxskaft också, säger industridesignern Jan-Olof Landqvist.

I tisdags togs beslutet om det nya namnet i kultur- och fritidsnämnden. Ordförande Fredrik Sneibjerg (L) menar att namnet är tydligt, lätt att kommunicera och anknyter till platsens rika kulturhistoria.

– Porslinsfabriken är ett unikt namn på ett kulturhus som kommer att kommunicera Gustavsbergs speciella historia och design, välkänt långt utanför landets gränser, säger han.

Men alla håller inte med. Efter att Lokaltidningen Mitt i skrivit om saken på sociala medier rasade kommentarerna in. Många vurmar för namnet Kulturfabriken, förslaget som fått flest röster.

”Får man fråga vad det är för fel på Gustavsbergs Kulturfabrik?” ”Kulturfabriken både säger vad det är och vad det har varit” och ”Varför har ni en röstning om ni ändå struntar i resultatet?” är några av kommentarerna.

Några är rädda att namnet bäddar för missförstånd. Industridesignern Jan-Olof Landqvist (S), som tidigare varit ordförande i kulturnämnden, är en av dem som har hört av sig till Mitt i.

Han tror att det nya namnet kommer att förvirra både boende och turister då det fortfarande finns en Porslinsfabrik.

– Vad ska vi säga till framtida besökare som eventuellt ska fråga sig fram om var Porslinsfabriken ligger? ”Ja, det beror på vilken du menar, fabriken eller kulturhuset”, måste vi fråga då, säger han.

De olika namnförslagen har tagits fram genom Värmdö kommuns namntävling som genomförts under december och januari. Där har allmänheten fått delta genom att lämna förslag och sedan rösta på förslagen.

Redan från början gjorde dock kommunen klart att en namnkommitté skulle välja bland de populäraste förslagen och vinnaren kunde bli vilket som helst, oavsett antal röster.

Totalt har Porslinsfabriken fått 17 röster från kommuninvånarna, vilket är färre än det populäraste förslaget ”Kulturfabriken”.

Men Fredrik Sneibjerg (L) är såld.

– Det finns så många andra platser som heter Kulturfabriken. Det sticker inte ut. Men Porslinsfabriken visar förr och nu, vad som har varit och vad som finns nu. Det är ett av de tre mest framröstade förslagen som Värmdöborna själva har kommit fram till. Det uppfyller kriterierna på att vara något unikt och jag tycker att det är jättebra, säger han.

Maria, en av alla de som kommenterat Mitt i:s tidigare artikel på sociala medier, håller med.

”Fyll Porslinsfabriken med kulturellt innehåll så blir namnet en fin hyllning till Gustavsbergs förflutna!”.

Porslinsfabriken beräknas vara klar under 2017 och kommer att innehålla Gustavsbergs Porslinsmuseum, konsthall, kulturskola, Ungkulturhuset Gurraberg, bibliotek med mera samt lokaler för olika typer av upplevelser och kulturell verksamhet.

Några kommentarer från webben:

”Porslinsfabriken talar på inget sätt om att det är ett kulturhus”

”De flesta som fått rösta har tydligen röstat på ”Kulturfabriken”. Men kultur- och fritidsnämnden har bestämt sig för ”Porslinsfabriken”. Jag undrar hur resonemanget har gått?”

”Kulturfabriken både säger vad det är och vad det har varit”

”varför har ni en röstning om ni ändå struntar i resultatet?”

”Fyll Porslinsfabriken med kulturellt innehåll så blir namnet en fin hyllning till Gustavsbergs förflutna!”.

”Porslinsfabriken” är missvisande och inte inbjudande. Varför inte bara Kulturhuset eller Nya Kulturhuset?