”Det kan vara din mamma eller din bror som inte får hjälp nästa gång”

Richard Erhardt står framför reservambulansen som ambulanspersonalen blev tvungna att använda under lördagskvällen.
Richard Erhardt står framför reservambulansen som ambulanspersonalen blev tvungna att använda under lördagskvällen.
"Det är klart att många inom kåren är arga, ledsna och oförstående" säger Richard Erhardt om händelsen.
"Det är klart att många inom kåren är arga, ledsna och oförstående" säger Richard Erhardt om händelsen.
För en dryg vecka sedan blev en ambulans vandaliserad när den var på utryckning.

Mitt i har träffat en oroad stationschef och en landstingspolitiker som vill göra lagstiftningen mer avskräckande.

Det var under en lördagskväll vid 22.30-tiden som en ambulans kallades till Tensta från Ambulanssjukvården i Storstockholms station i Bromma. På plats lämnade personalen ambulansen på gatan och gick in i en närliggande fastighet för att hjälpa en person som kallat på deras hjälp.

Richard Erhardt är stationschef. Han hade driftsjour den kvällen och fick vid 22.35 ett samtal från SOS alarm.

– Man blev såklart chockad. De sa först bara att en ambulans blivit vandaliserad och självklart var min första tanke att höra om någon personal skadats, säger han.

Ingen var skadad. Personalen har senare berättat att deras första reaktion var ilska.

– De blev arga till en början men sedan när de löst det praktiska så kunde de lugna ner sig. Det var verkligen tur att den personen inte var så sjuk och att inget liv hotades.

Enligt honom var händelsen inte unik.

– Det är tyvärr något som händer. Man är inte längre fredad i ambulans och det känns verkligen jättetråkigt. Vi måste kunna få göra vårt jobb och kunna hjälpa människor. Men, det här var inte första gången och det kommer sannolikt inte bli den sista.

Richard Erhardt står framför reservambulansen. Det var den som ambulanspersonalen blev tvungna att använda under lördagskvällen. Den sönderslagna ambulansen kom tillbaka till stationen efter tre dagar på reparation. Varje ambulans är utrustad med en larm-knapp och varje ambulansförare har även larm kopplat till sin radio.

– Det är klart att det är tråkigt att man ska känna ett behov av att ha en larmknapp. Och vi har även möjlighet att kontakta både SOS och polisen närhelst vi känner behov men det är individuellt. Det är möjligt att vår personal börjar utnyttja det mera nu.

Hur har personalen reagerat?

– De som var utsatta har tänkt tankarna om vad som skulle ha kunnat ha hänt om de var på plats i ambulansen och det är klart att många inom kåren är arga, ledsna och oförstående, säger Richard Erhardt.

– Vi vill bara att folk ska förstå att det kan sluta med katastrof om vi inte får utföra vårt jobb. Det kan vara din mamma, din bror eller din kompis som inte får hjälp nästa gång.

Han lägger även ansvar på landstinget, SOS och polisen för att se hur de tillsammans ska kunna se över problematiken.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) oroas över att ambulanser upprepade gånger har utsatts för våld, hot och skadegörelse.

Hon har flera idéer om hur situationen kan förbättras. En är att skärpa straffen för personer som begår brott mot så kallad blåljuspersonal som poliser, ambulanssjukvårdare och brandmän.

– Vi vill se över lagstiftningen så att den blir mer avskräckande, säger hon.

Hon vill även se utvecklat samarbete mellan polisen och övriga blåljusverksamheter.

– Jag tror att det behövs mer poliser för att det ska fungera, säger hon.

Enligt Mats Eriksson, kommunikatör på Polismyndigheten, är det inte ovanligt att polispersonal och fordon blir utsatta för stenkastning och skadegörelse, eller blir beskjutna med laser.

– Men vi kan se en tydlig korrelation mellan skadegörelse mot polisfordon och när vi aktivt arbetar mot den öppna narkotikahandeln – då ökar skadegörelsen.