”Det känns inte kul att resa bort” nu”

Malin Bergman är orolig efter att antalet inbrott har ökat.
Malin Bergman är orolig efter att antalet inbrott har ökat.
Solhem har drabbats av ovanligt många villa­inbrott i juli. Polisen räknar med ytterligare en ökning. Prydliga tomter gör det lätt för tjuven att se om någon är bortrest.

Polisens råd: var lite slarvigare.

I Solhems villastad har antalet inbrott tredubblats i juli jämfört med samma period förra året. Här bland de tysta och lugna villagatorna har de luttrade tjuvarna inte svårt att avgöra vem som är bortrest eller inte. Detta trots att grannarna berättar att de försöker hålla koll på varandras hus.

– Vi hämtar in posten och lägger sopor i de bortrestas soptunnor och liknande saker, säger Malin Bergman som bor i området.

Hon har själv aldrig drabbats av inbrott under sina tre år i Spånga, men medger att det känns väldigt olustigt nu.

– Och det känns ju inte kul om man vill resa bort nu när man vet om det här, säger hon.

Enligt polisen är det ligor från andra länder som tillsammans med lokala inbrottstjuvar som ligger bakom den kraftiga ökningen.

Ett vanligt sätt för inbrottstjuvarna att smälta in är att de klär sig i hantverkarkläder. Sedan reser de en stege på baksidan av huset för att antingen krossa eller montera ner ett fönster där de kan ta sig in.

Men om det är någon tröst är Solhem inte ensamt om att drabbas.

Enligt Per Lindström, gruppchef för polisens specialsatsning mot bostadsinbrott är det samma elände i exempelvis Danderyd och andra villaområden i hela Stockholms län.

Han menar att det är lätt för tjuvarna att se om någon är hemma eller inte.

– Vi är alldeles för bra på att städa undan i trädgården och göra det snyggt och prydligt när vi är bortresta, säger Per Lindström som också menar att det vore bättre om det såg lite stökigare ut på tomterna, ur det perspektivet.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har lägenhetsinbrotten i Spånga-Tensta däremot legat på relativt låga nivåer under sommaren och är mycket färre än i vintras.

Enligt polisen var det då i flera av fallen skolungdomar som på sina raster begick brotten för att sedan återvända till lektionerna. Men nu ser den verksamheten ut att ha upphört.

För villaägarna ser det inte lika ljust ut. Nu när hösten kommer räknar polisen med en ökning igen – trots att antalet inbrott varit ovanligt många under sommaren.

– Vaksamma grannar är ändå det bästa skyddet. Ring oss hellre en gång för mycket, säger Per Lindström.

”Vaksamma grannar är ändå det bästa skyddet. Ring oss hellre än gång för mycket Per Lindström, Polisen

Fakta

Överlägset flest inbrott i Solhem

I juli 2013 skedde nio inbrott i villor som ligger i Solhem.

Under samma period skedde inga villainbrott i varken Bromsten eller Sundby och endast ett i Flysta.

Inte heller villorna i Hjulsta eller Tensta hade några inbrott i juli.

Källa: Brottsförebyggande rådet/ Stockholm stad