ANNONS

”Det känns som om vi är bortglömda”

Trångsundsborna Teresa Bergqvist, Jennie Albertsson och Helen Rytkö tycker att det satsas för lite i Skogås och Trångsund.
Trångsundsborna Teresa Bergqvist, Jennie Albertsson och Helen Rytkö tycker att det satsas för lite i Skogås och Trångsund.
Östra Huddinge är bortglömt eller nedprioriterat vad gäller såväl lekplatser som bussar och service. Det är en mycket ­vanlig uppfattning i ­Skogås och Trångsund.
ANNONS

– Skogås, Trångsund – det tillhör inte Huddinge, va? frågar Södertörnspolisen ofta när Lokaltidningen Mitt i undrar vad som hänt i kommunen.

Uppfattningen delas av många invånare i de två kommundelarna. Farsta och Haninge känns betydligt mer hemma än Huddinge, är en vanlig åsikt.

För bara några år sedan drev Drevvikenpartiet frågan om att de östra delarna av kommunen skulle bryta sig loss från Huddinge. En folkomröstning hölls år 2008 – svaret från medborgarna blev nej.

– Vi skulle inte fixa det ekonomiskt att vara en egen kommun, men nu känns det som om vi är bortglömda, säger Helen Rytkö, uppvuxen i Skogås och som nu bor i Trångsund.

När Mitt i pratar med folk i de östra kommundelarna är det inte en enda som anser att de är en del av just Huddinge. ”Bättre vi blir en egen kommun”, säger någon. ”Vi tillhör Stockholm – inte Huddinge”, säger en annan.

– Det känns som om vi är bortglömda här. Vi har många skyldigheter, men inga rättigheter, säger Trångsundsbon Teresa Bergqvist.

Framför allt tycker hon och hennes vänner att satsningar saknas.

– Vi har knappt några lekplatser eller ungdomsgårdar. Arbetsförmedlingen och socialtjänsten – allt finns i centrala delarna. Men ingenting finns här, säger Teresa Bergqvist.

I Skogås låter det likadant.

ANNONS

– Här finns ingenting för barnen. Vi är som en bortglömd ö i kommunen, säger Suat Sener.

För att känna sig som en del av Huddinge tycker han att flera saker behövs förbättras.

– Kollektivtrafiken skulle kunna vara bättre, så att det går att röra sig över kommunen. Stockholm känns nära, men Huddinge centrum känns som väldigt långt borta, säger Elin Age i Skogås.

Enligt kommunen finns det en fritidsgård i Skogås och en i Trångsund.

– Om det finns personer som tycker att det finns för lite – då är det så. Men jag uppfattar inte att det satsas mindre där än någon annanstans, säger kultur- och ungdomschefen Christer Falk.

Fritidschefen Kicki Johansson menar att flera satsningar är på gång.

– Vi har ju tagit första spadtaget för en ny rackethall i Skogås. Sedan återanvänder vi konstgräs – Nytorps mosse ska få nytt och de bra bitarna av det gamla lägger vi på grusplanerna vid Mörtviksplanen och Trångsundsskolan.

Fakta

Få parker och bara en konstgräsplan

Skogås och Trångsund har enligt kommunen få anlagda parker. ”Grönytorna utgörs till största delen av bostadsnära naturmark insprängd mellan bebyggelsen”, heter det i parkprogrammet.

Enligt lekplatsprogrammet finns det 33 kommunala lekplatser i kommunen. ”De är ganska jämt fördelade över kommundelarna. Men undantag finns, det är få kommunala lekplatser i Segeltorp och norra Trångsund”, står det.

Lötparken har blivit en temaparklek, övriga lekplatser planeras att rustas upp. Det finns endast en konstgräsplan i östra kommundelen. Källa: kommunen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.