Två påkörda på ett halvår

Efter två olyckor vid övergångsstället på bilden tycker Nicklas Lindblad (på bilden tillsammans med barnen Malva och Malte) att någonting måste göras.
Efter två olyckor vid övergångsstället på bilden tycker Nicklas Lindblad (på bilden tillsammans med barnen Malva och Malte) att någonting måste göras.
I onsdags blev en 4-åring påkörd vid övergångsstället Årstavägen/Åmänningsvägen.

Niklas Lindblad blev påkörd på samma plats för ett halvår sedan.

– Något måste göras åt den här korsningen, säger han.

Ett 4-årigt barn på sparkcykel blev påkörd på övergångsstället i korsningen Årstavägen/Åmänningevägen i onsdags. Föraren blev bländad av solen, enligt polisen, och såg inte barnet bakom mamman och barnvagnen.

– Jag såg att en bil hade stannat mitt i korsningen. När jag kom runt hörnet såg jag en förälder sitta och hålla sitt barn. Sedan kom ambulansen. Det väckte en massa obehagliga tankar till liv, säger Niklas Lindblad.

Vi träffar honom vid övergångsstället med barnen Malva, 4 och Malte, 1. Klockan är tre på eftermiddagen och han har hämtat barnen på förskolan. Malva har sparkcykel, precis som barnet som blev påkört.

Ungefär samma tid på dagen, vid samma övergångsställe blev Niklas Lindblad själv påkörd för ett halvår sedan. Han hade Malte i vagnen och var på väg för att hämta Malva i förskolan.

Han såg bilen komma från Årsta i den lätt sluttande backen. Men eftersom det var ett övergångsställe förutsatte han att den skulle stanna.

Barnvagnen var vid mittrefugen, men Niklas hade en meter kvar när bilen körde rakt på honom.

– Min axel krossade bilens vindruta. Sedan flög jag fem meter och landade på marken, berättar han.

Barnvagnen välte, men Malte satt fastspänd och föll inte ur.

– Jag tog mig fram till honom, men sedan var jag tvungen att sätta mig ner.

Niklas beskriver det som att hans axel ”gick sönder”. Den utreds och han går fortfarande på morfin dygnet runt för att klara smärtan.

– Jag hade ändå tur. Det kunde ha gått mycket värre. Och Malte klarade sig, säger han. Men förra veckans olycka fick honom att reagera.

– Någonting måste göras. Folk kör för fort och många vet inte om att det är väjningsplikt. Antingen måste hastigheten sänkas eller så behöver vi ett trafikljus. Helst båda delarna.

Trafikkontoret gör just nu en översyn av hastigheter i hela Stockholms stad.

– Vi tittar framför allt på 50-vägar och vilka vägar där vi behöver justera hastigheten. Vi tittar på Årsta just nu, säger Erik Johansson, presstalesperson vid trafikkontoret.

Personal från trafikkontoret kommer också att åka ut och titta på den olycksdrabbade korsningen.

Men några raka besked kan Erik Johansson inte ge.

– Det är väldigt svårt för oss att säga om och när det skulle kunna ske förändringar. Men när vi ser över hastigheterna tittar vi på hur olycksdrabbad en väg är, säger han.

Polisen uppgav i förra veckan till ABC att 4-åringens skador inte var livshotande.