Min lokala hjälte

”Det låter som bomber”

Monica Törn har tröttnat på att bli störd stup i kvarten av ljudet när folk kastar glas till återvinningen.
Monica Törn har tröttnat på att bli störd stup i kvarten av ljudet när folk kastar glas till återvinningen.
Monica Törn bor granne med en återvinningsstation i Älvsjö.

Men nu har hon fått nog av ljudet från krosset när folk kastar glas och tänker flytta.

- Vi är många som har påpekat olämpligheten i placeringen så nära bostadshus, säger hon.

Monica Törn har fått nog av glaskrosset från återvinningsstationen som ligger mitt emot hennes bostadshus på Svartlösavägen 73 i Älvsjö. Nu har hon ställt sig i sin hyresvärds interna byteskö och hoppas på att kunna flytta.

– Det låter som bombnedslag när folk kommer och kastar glas. Nu under sommaren kommer folk och kastar hela tiden, säger hon.

Monica Törn säger att hon inte är ensam om att bli störd av återvinningsstationen.

– Det är flera grannar och även villaägare på andra sidan gatan som har klagat, säger hon.

Tidigt i våras fick de som bor i närheten tycka till om vad de tyckte om återvinningsstationen.

– I stället för att ta bort dem fick vi ytterligare två stationer för glas till platsen, säger hon.

Hon tycker det känns synd att behöva flytta, då hon trivs väldigt bra och tycker att området borde kunna vara en mycket lugn plats.

Det är FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar över återvinningsstationerna. Var de ska placeras ut görs i samarbete med Stockholms stad.

Regionchefen för Stockholm, Annika Ahlberg var på semester i förra veckan då Mitt i försökte nå henne, men Magnus Sandström, regionchef för Södra Sverige, fanns på plats.

Han säger att bygglovet för stationen på Svartlösavägen 73 går ut snart, och att det då blir en chans för de boende i närheten att påverka.

Han är medveten om att det kan vara problematiskt med vissa lägen för återvinningsstationerna.

– Vi vill ju helst att de ska ligga vid stora butiker som Coop, Ica och Ikea, men särskilt i Stockholm är det svårt att hitta optimala platser. Då får lämpligheten gå i andra hand.

Han säger att det finns flera återvinningsstationer i Stockholm där bygglovet snart löper ut och det kan hända att en del av dem tas bort eller flyttas.

– Jag kan inte svara på hur det blir med den på Svartlösavägen, men jag vet att det ligger ett 30-tal bygglovsansökningar för nya återvinningsstationer inom Stockholms stad, säger Magnus Sandström.

Monica Törn tycker det finns bättre platser än så nära bostadshus.

– Längre ner på Vallvägen vid parkförvaltningens hus finns en mer lämplig plats, där inte lika många skulle störas. Det är en miljöfråga, många som kommer för att kasta sina förpackningar stänger inte av sina bilar utan låter dem stå på tomgång. Många dumpar andra slags sopor här också, som inte har med förpackningar att göra, säger hon.