ANNONS

Det nya boendet är efterlängtat

Margaretha Strindemark hoppas kunna bo kvar hemma ett bra tag till. Men i framtiden kan hon absolut tänka sig att flytta in på Avestagatan. ”Det vore trevligt om det fanns en boulebana och en plätt att odla på utanför”, säger hon.
Margaretha Strindemark hoppas kunna bo kvar hemma ett bra tag till. Men i framtiden kan hon absolut tänka sig att flytta in på Avestagatan. ”Det vore trevligt om det fanns en boulebana och en plätt att odla på utanför”, säger hon.
I gamla Spånga finns inte ett enda äldreboende.

Men nu ska det bli ändring på det. Byggstarten är planerad till början av nästa år.

– Jag tycker att det är fantastiskt att det blir av, säger 80-åriga Margaretha Strindemark, vice ordförande i PRO Spånga.
ANNONS

De bor många äldre i gamla Spånga. Efter år av planering de ska de äntligen bli ett äldreboende i närområdet.

– Det behövs verkligen, säger Margaretha Strindemark.

Enligt henne är många äldre i gamla Spånga bekymrade över sitt framtida boende och oroar sig för hur det ska bli när de måste sälja villan.

– De flesta vill nog kunna bo kvar i området där man känner igen sig och har sina vänner. Det här är en väldigt viktig fråga, säger hon.

Vårdbolaget Vardaga köpte en tomt på Avestagatan 31 i kvarteret Mandelblomman i Solhem redan för ett år sedan i syfte att bygga ett nytt äldreboende. Nu hoppas bolagets vd Peter Gren på byggstart i början av 2016.

– Det beror lite på hur snabb handläggningen av bygglovet blir, säger han.

Idag är det en plätt med grus, mossa och ogräs på Avestagatan 31. Margaretha Strindemark, som själv bott i Sundby i 45 år, är nyfiken och tittar förbi tillsammans med Lokaltidningen Mitt i.

– Jag tror att det kan bli bra. Här är lugnt och fridfullt och så finns ju vårdscentral i närheten och bostadsområdet som håller på att växa fram, säger hon.

Vardaga vill skapa ett kombinationsboende för både dementa och de äldre som behöver hjälp med den fysiska omvårdnaden. Tanken är att det ska bli sex avdelningar. Varje avdelning får ett eget kök där personalen kan laga mat tillsammans med de äldre.

ANNONS

– Det ska lukta mat och man ska kunna gå och ta en kaffe när man vill, säger Peter Gren som pratar om ”ett äldreboende med modern touch”.

– Vi samlar det bästa som vi har lärt oss efter att byggt cirka 100 äldreboenden, säger han.

Totalt beräknas boendet i Solhem bli 4 500 kvadratmeter och byggs i en v-form med gemensamma balkonger mot en innergård.

Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning välkomnar också det nya äldreboendet – trots att det egentligen inte finns behov av fler platser i stadsdelen som helhet. Det säger stadsdelsdirektören Christina Heglert.

– Men det här är positivt att för att det inte finns något äldreboende alls i gamla Spånga, säger hon.

Fakta

Inflyttning 2017

Det nya äldreboendet i Solhem får 54 lägenheter på cirka 35 kvadratmeter vardera.

Byggstarten är planerad till början av 2016.

Månadshyran för en lägenhet kommer troligen att bli ungefär 8 000 kronor.

Vårdbolaget Vardaga hoppas att äldreboendet ska vara klart för inflyttning under 2017.

Källa: Vardaga

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.