”Det pratas om att vi flyktingar skulle vara farliga”

Jafar kom till Tyresö från Afgahanistan för åtta år sedan. Nu jobbar han som golvläggare och försörjer fru, barn och sin lillebror.
Jafar kom till Tyresö från Afgahanistan för åtta år sedan. Nu jobbar han som golvläggare och försörjer fru, barn och sin lillebror.
Hazen från Palestina och Mohammed från Syrien lär sig svenska med Ninni Berndtson. "Nässa?" - "Nej näääsa". "Eugon", "Nej ööögon och det här är en mun", säger Ninni Berndtson.
Hazen från Palestina och Mohammed från Syrien lär sig svenska med Ninni Berndtson. "Nässa?" - "Nej näääsa". "Eugon", "Nej ööögon och det här är en mun", säger Ninni Berndtson.
Invandringen i Tyresö skapar inga större spänningar i samhället, säger Tyresös kommunpolis Kenny Bungss.
Invandringen i Tyresö skapar inga större spänningar i samhället, säger Tyresös kommunpolis Kenny Bungss.
I Vendelsö stoppades Haninge kommuns planer på ett hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn, efter allmänhetens protester.

Även i Tyresö tar kommunen nu fram hyresbostäder till flyktingar - men är invånarna med på tåget?

Mitt i Tyresö har låtit sex personers erfarenheter bli en temperaturmätare.

Jafar: ”När jag kom till Tyresö var jag 16 år och kunde varken läsa eller skriva. Nu är jag 24, jobbar som golvläggare, är gift och har ett litet barn. Vi delar en trerummare med min lillebror och en ensamkommande flyktingpojke.

Min första tid i Sverige bodde jag på Villa Victoria i Trollbäcken och då kände jag mig välkommen. Jag fick kompisar på Kumla skola och ingen bråkade med oss. Vi cyklade runt och spelade mycket fotboll. Nu pratas det mycket om att vi flyktingar skulle vara farliga och jag känner att mina kolleger är avvaktande tills de lärt känna mig. En del blir tysta och hälsar inte. Jag har faktiskt till och med funderat på att byta förnamn.

Jag har alltid strävat efter att kunna försörja mig själv och jag har aldrig behövt gå till socialtjänsten. Min gode man har hjälp mig mycket. Alla som jag känner som kommit ensamma utan sina föräldrar har antingen jobb eller pluggar. Som jag ser det kostar vi samhället pengar i tre-fyra år, sedan klarar vi oss själva.

Jag heter egentligen något annat och jag vill inte vara med på bild för det blir så mycket snack då, bland mina landsmän.”

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl (M): ”Jag förstår om det uppstår oro när vi nu tar fram bostäder till olika grupper, och det är synd att vi inte alltid är tydliga med vad som gäller. Till exempel trodde många att vi skulle använda en tomt till hem för missbrukare, men det ska vi inte. De här bostäderna ska hyras ut till flyktingfamiljer, och när jag har förklarat det har de flesta konstaterat att det inte är så farligt. Vi har ytterligare ett boende för flyktingfamiljer på gång och det kommer garanterat att leda till reaktioner, men det kommer att lösa sig när vi informerar. Kommunens informationsavdelning tittar på hur det ska göras.

Många tror att vi mörkar, men vi vet ännu inte hur bostäderna ska användas. Vi vet inte ens hur stort behovet verkligen är och om vi till exempel behöver bygga ett hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn eller inte.

Det är omöjligt att säga om bygget av hyresbostäder till flyktingar i Tyresö kommer att leda till de protester vi sett i Haninge, fast jag tror inte det. Där tror jag att vi är lite bättre än Haningeborna.”

Jörgen Bengtsson, gruppledare SD: ”Det här med bostäder till flyktingar är ett jätteproblem. Vi får mellan tre och fem e-postmeddelanden om dagen från Tyresöbor som oroar sig för att värdet på deras fastigheter ska sjunka, att deras döttrar ska bli trakasserade, eller narkotikaproblem. Jag skulle säga att stämningen i både Tyresö och Haninge just nu är ganska spänd. Problemet är ju att det börjar bli fullt i Tyresö.”

Kenny Bungss, kommunpolis: ”Min upplevelse är att flyktingmottagandet i Tyresö hittills har fungerat väldigt bra. Vi har inte haft någon allvarligare incident på det evakueringsboende som finns här. Jag upplever faktiskt väldigt lite spänningar i Tyresö över huvud taget, peppar, peppar, och jag har inga indikationer på att något skulle blossa upp. Får vi indikationer på att det skulle bli möten med många upprörda medborgare ska vi se till att vara där och svara på frågor, men annars håller vi oss därifrån. Vi vill inte trissa upp stämningen i onödan.

I början av året blev vi lite oroliga när vi hörde att några startat ett medborgargarde för att öka tryggheten i samhället, men nu kallar de sig grannsamverkansgrupp och vi har en bra dialog med dem. Till viss del är det här ju en reaktion på att folk vill ha ökad polisiär närvaro – något som vi ska försöka förbättra. Men vi har väldigt lite brottsförebyggande personal just nu, även om vi ser en ljusning. Många är fortfarande utkommenderade med anledning av det oroliga samhällsklimatet, flyktingsituationen och den förhöjda hotbilden.”

Ninni Berndtson, 83, sedan oktober volontär på evakueringsboendet i Tyresö två-tre gånger i veckan: ”I början var vi väldigt många, men nu är vi färre, även om det hela tiden också kommer till nytt folk. Vi ställer fram måltider, dukar undan och pratar med de vuxna och leker och sjunger med barnen. Det är roligt för man känner ju att man gör nytta. Det är en väldig tillfredsställelse att få känna det.

På boendet är det bra stämning, även om vi förstår att det är jobbigt att bo som de bor nära varandra och på madrasser under längre tider. Det är ju egentligen meningen att de ska bo så några dagar, men för många blir det flera veckor. Det är otroligt vad de gått igenom och att de ändå håller humöret uppe. Barnen kommer och kramar oss volontärer när vi kommer och de springer omkring och räknar till tio på svenska.

Jag känner ingen som är emot flyktingmottagande. Alla mina vänner tycker det är bra, men de hinner inte jobba som volontärer.”

Thomas Sundblad, en av tre moderatorer till Facebookgruppen Aktuella händelser i Tyresö: Det finns en del personer som känner oro innan beslut om bostäder för flyktingar är tagna – men det finns också många som tycker att det är bra att Tyresö tar sitt ansvar för att ge flyktingar husrum.

Just nu har vi några trådar som handlar om nya hyresrätter för flyktingfamiljer, tidigt i höstas var det evakueringsboendet som folk oroade sig för – men det har ju visat sig gå väldigt bra. Ett av problemen i gruppen är att folk skriver utifrån sina egna känslor i ämnet utan att ha korrekt fakta.

Jag tror att det som hände i Haninge var en bristande medborgardialog. Om Tyresö kommun informerar på ett bra sätt tror jag att vi kan undvika liknande protester här.”