Det säger bara klick

Bröllopsfotografen Anders E Skånberg har fotograferat många bröllop här, vid Elfviks gård.
Bröllopsfotografen Anders E Skånberg har fotograferat många bröllop här, vid Elfviks gård.
Bröllopssäsongen har precis dragit i gång och i år väntas omkring 200 Lidingöbor gifta sig.
På Lidingö finns många romantiska platser, längs vattnet och naturområdet i Elfvik. Men för bröllopsfotografen Anders E Skånberg är det viktigaste att få vara ostörd.
– En vacker plats i avskildhet, så att man vågar släppa fram sin romantiska sida.

Våren har börjat minst sagt oromantiskt. Kallt, blåsigt och snö i maj. Men dagen då Mitt i:s reporter och fotograf stämt möte med bröllopsfotografen Anders E Skånberg skiner solen. Flera Lidingöbor passar på att njuta av vårvärmen vid Elfviks gård.
Här har Anders E Skånberg fotograferat många bröllop.
– Det händer att brudpar frågar efter en romantisk plats, men oftast fotograferar jag dem där de gifter sig eller har festen.

”Nu är det ögonblicket man vill ha. 95 procent av det man gör är att man fryser en stund av romantik”

Det finns flera anledningar till att just Elfvik är romantiskt, tycker han.
– Titta på den här allén, säger han och pekar ner mot vattnet, bakom Elfviks gård.
– Träden leder in blicken mot bilden och omsluter paren. Det blir otroligt fina bilder.
Tidigare fotograferades brudpar oftast uppställda i en studio. I dag är det vanligare att fotografen dokumenterar bröllopsdagen.
– Nu är det ögonblicket man vill ha. 95 procent av det man gör är att man fryser en stund av romantik.
Promenaden fortsätter ner mot vattnet och några gamla båthus.
– När man kommer ner hit till vattnet börjar man hitta det här avskilda, säger han och öppnar dörrarna till ett av båthusen.

 

”En kompis är bröllopsfotograf i Paris. Hon har alltid bilder som visar paren avskilda, men zoomar man ut kan det vara 200 personer i bakgrunden.”

En vy över vattnet öppnar upp sig i den gamla boden och Anders E Skånberg pekar ut några ställen där han brukar placera brudparen. Han återkommer till att bilden måste visa en viss avskildhet, trots att det kanske finns massor av människor i närheten.
– En kompis är bröllopsfotograf i Paris. Hon har alltid bilder som visar paren avskilda, men zoomar man ut kan det vara 200 personer i bakgrunden. Och alla vill fotograferas vid Eiffeltornet. Något sådant landmärke har vi inte på Lidingö, men det ger en väldigt konstnärlig frihet.
Men en romantisk plats är inte allt.
– Det är viktigare att få brudparen att slappna av och skratta. Det är utifrån det som romantiken kommer.

 

Bröllopsfotografen Anders E Skånberg leter efter linjer när han fotograferar. En allé blir romantisk eftersom träden omfamnar paret.

Under 2000-talet har fler och fler valt att gifta sig och enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har cirka 50 000 vigslar per år genomförts under de senaste åren. Det är under sommarmånaderna som flest väljer att lova evig kärlek.


Då gifter sig flest:

 1. Augusti
 2. Juli
 3. Juni
 4. Maj
 5. September
 6. Oktober
 7. December
 8. April
 9. Mars
 10. November
 11. Februari
 12. Januari

För omkring 200-300 år sedan valde de flesta att gifta sig efter skördetiden. Då var de populäraste bröllopsmånaderna oktober, november och december. Men på 50-talet började allt fler att gifta sig på sommaren. Sedan 2006 har augusti varit den månad då flest par bytt ringar, tätt följt av juli, juni och maj.

 

”Många säger att det är ett naturligt steg i deras relation, de vill ta det vidare. De vill avlägga löften för varandra och inför vänner och familj.”

Så ser det även ut på Lidingö.
– Ja, det känns som om det är nu det drar igång, säger Emelie Nyström, präst i Lidingö församling.
Anledningarna till att par väljer att gifta sig är flera tror hon.
– Många säger att det är ett naturligt steg i deras relation, de vill ta det vidare. De vill avlägga löften för varandra och inför vänner och familj. Sen är det klart att det är för att de är kära. Det är viktigt att visa upp för varandra och andra.
Och trots att många har levt tillsammans i många år och kanske har flera barn tillsammans är det viktigt att bekräfta relationen.
– Personligen tror jag att riten är viktig för en relation. Att man lovar varandra trohet inför gud och sina vänner och familj. Man har sagt att man ska vara tillsammans och man har fått barn, men det har betydelse att säga sina löften högt.

Vilken är den mest romantiska platsen på Lidingö?

Gunilla Backman, 51, artist och skådespelare, Lidingö.
– Jag tycker över huvud taget att Lidingö är romantiskt, med naturen, vattnet och alla båtar runt. Jag har precis släppt en bröllopslåt, Allt vi nånsin ville.
Carl Sundblad, 32, jobbar på fondbolag, Kyrkviken.
– Badstranden vid Södergarn. Det är otroligt vackert där, speciellt i kvällssolen. Det är en fin och lantlig miljö.
Clara Mattsson, 46, jobbar med marknadsföring, Rudboda.
– Oj, vad svårt. Det måste vara längs vattnet. Södergaran och runt Dalakolonin, där är det väldigt fint tycker jag.
Jöns Hellsing, 52, författare och copywriter, Rudboda.
– Elfvik. Ett avskilt, pastoralt landskap med Bellmansande och melodier svävande i den havsnära luften. Vackrare blir inte Lidingö i mina ögon och öron.
Margareta Sahlin, 72, pensionär, Baggeby gård.
– Elfvik. Jag tycker att det är romantiskt för att det är nära havet och grönskan. Jag brukar promenera där och titta på djuren med mina barnbarn.
Simon Bolbaran, 34, kontorsvaktmästare, Lidingö.
– Det finns en plats vid Näset. Precis vid Ica är det en liten skogsglänta, om man går upp där vid några stenar så står det en parkbänk mitt i skogen.
Martin Stenmarck, 44, artist, Lidingö.
– Den mest romantiska platsen är den stora eken vid Hustegaholm.
Fakta

Så många Lidingöbor gifte sig

2016: 216

2015: 201

2014: 172

2013: 189

2012: 198

2011: 202

2010: 244

Källa: SCB