Min lokala hjälte

”Det ser ut som en bombkrater”

Grannarna får vänja sig vid den tråkiga utsikten. Först den 25 januari tas det första spadtaget.
Grannarna får vänja sig vid den tråkiga utsikten. Först den 25 januari tas det första spadtaget.
I fem månader har bygget av Wallenstams två bostadstorn vid Tuletorget stått still. Nu fördröjs inflyttningen ett år.

– Det ser ut som en bombkrater, säger Leif Törnqvist som bor i området.

Skisserna över Wallenstams nya bygge vid Tuletorget visar två arkitektoniskt spektakulära 16-våningshus i betong och aluminium. I slutet av 2013 skulle de första få flytta in i de 180 toppmoderna lägenheterna.

Men i verkligheten är det svårt att föreställa sig. I fem månaders tid har grävskoporna stått stilla och aktiviteten varit noll på platsen för de nya husen.

– Det ser ut som en bombkrater. Många är väldigt irriterade och frågar vad som händer i ”gropen” eftersom det dragit ut på tiden så, säger Leif Törnqvist som är kassör i Storskogens hyresgästförening.

– Jag kan verkligen förstå de stackare som bor där och har utsikt över eländet. Särskilt de som bor vägg i vägg med gropen.

Orsaken till att bygget kom av sig i juni är att Wallenstam lät börja riva innan upphandlingen med byggentreprenörerna var klara, berättar Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

– Vi började helt enkelt för tidigt om man ska vara efterklok. Det är förstås olyckligt och jag förstår att folk som bor där undrar varför det varit stillastående.

Den här veckan ska bråte och rivningsmassor börja flyttas från platsen för att förbereda inför byggstart, meddelar Elisabeth Vansvik. Första spadtaget är bestämt till 25 januari 2013. Förseningen innebär att inflyttningen i tornen fördröjs till hösten 2014.

Bland de boende kring Tuletorget har förseningarna lett till spekulationer, bland annat att grävningarna fått avbrytas sedan man stött på grundvattnet.

– Det stämmer att vi stött på grundvatten men det var väntat. Det gör man ofta när man bygger hus och det ingen roll för bygget, säger Elisabeth Vansvik.

Fakta

270 nya bostäder

Wallenstam planerar att bygga totalt 270 bostäder vid Tuletorget.

Förutom höghusen byggs ett antal trevåningarshus.

Torget ska bli en ”grön mötesplats” med träd, sittbänkar och ny butiksyta.

Källa: Wallenstam