Sug ut det sista ur sommaren

Johannes Wik och Lowe Steiner dyker i det 18-gradiga vattnet efter en bastu i Hellasgården
Johannes Wik och Lowe Steiner dyker i det 18-gradiga vattnet efter en bastu i Hellasgården
September är här, semestern är slut - men inte sommaren i söderort. Träna utomhus, fiska, basta och bada. Här får du massor av tips på hur du kan hålla kvar sommarkänslan hela hösten.

Det finns nog inget bättre sätt att hålla kvar sommarkänslan på än att bada. Med lite hjälp från en bastu kan du dessutom hålla i den där känslan året om.

Kanske är det därför som Hellasgården blivit så populärt. Den här eftermiddagen håller solen på att spricka fram genom molntäcket över Källtorpssjön. Bagisbon Johannes Wik och Hornstullsbon Lowe Steiner dyker i vattnet efter en bastu.

– Det är perfekt. Det kändes som en bra dag att åka hit när det var lite molnigt, då kan man behöva lite hjälp av en värmande bastu innan, säger Johannes Wik.
Han brukar springa i motionsspåren och bastar och badar gärna året om.

– Det är så härligt, det är ju en kroppslig njutning. Det känns som att man aldrig blir så ren som när man bastar. Jag gillar också att vinterbada när isen ligger, säger Johannes Wik.

Fredrik Notice kommer upp på bryggan efter en simtur från flotten. Trots att han flyttat från Årsta till Vällingby åker han fortfarande hit.

– Det är en favoritplats, det finns så mycket att göra. Jag brukar springa här och ibland drar jag ihop ett gäng och spelar fotbollsgolf. Sedan är det ju väldigt skönt att basta och bada, det är bra återhämtning. Jag kör hela vintern. Jag kan vara här tre gånger i veckan eller tre gånger i månaden, säger han.

Så håll i badandet – snart är det sommar igen!

Fakta

Här hittar du sensommaren i söderort

Klappa djur. I Bandängens parklek finns en lekpark med lantgård i stadsmiljö. Här finns getter, får, grisar, kaniner och höns. Det finns en rolig lekplats med gungor, klätterställning och smås lekstugor. Barnen kan låna cyklar, månbilar, bollar och hopprep.

Bada. I söderorts frisksport-mecka nummer ett, Hellasgården, kan du bland annat basta, bada (även på vintern), ­promenera, jogga, picknicka, paddla, spela fotbollsgolf och fika

Upptäck kyrkogården. Skogskyrkogården är som gjord för den som söker lugn och grönska, och arkitekturen är världsberömd. September ut är det visningar av Skogskyrkogården varje söndag klockan 13, på svenska. För den som föredrar engelska är det klockan 10.30 som gäller, också på söndagar september ut.

Spela minigolf. Bredängs minigolf håller öppet på helgerna, september ut. Banorna är helt nybyggda. Glass och fika finns i kiosken. Golfbaren Aspudden, Hövdingagatan 14, septemberöppet på helgerna och vid bokningar.

Spring. Om du missade Midnattsloppet finns det fler chanser – Hellasloppet den 7 oktober är lagom långt borta för att inspirera till sensommarträning.

Promenera. Nackareservatet bjuder på obegränsade möjligheter. Gå en långpromenad och ta med matsäck, njut av stillheten i skogen. Eller spring och träna på utegymmen. Och kanske avsluta med ett dopp?

Fiska. Längs ­Magelungens stränder finns många fina platser att fiska ifrån. Slå dig ner med ett metspö på en brygga eller en sten och njut av ­naturen – och av spänningen. Har du riktig fiskelycka får du en gädda eller gös på kroken. Glöm inte matsäcken!

Golfa. Medlem i en golfklubb och sugen på en runda till? På Björhagens golfklubb vid Söderbysjön står banor och driving range redo. Boka på www.bjgk.se/.

10 Gymma utomhus. Många vill komma igång efter ­semestern. Men vem vill gå in och träna när man kan vara ute och kvällarna fortfarande är ljusa? Ta ett varv runt Årstaviken och stanna till på något av utegymmen i Årstaskogen.