Det vankas julmarknad

Julen kanske inte riktigt står runt hörnet ännu – men det gör julmarknaderna!
Julen kanske inte riktigt står runt hörnet ännu – men det gör julmarknaderna!
Julmarknaden på Klockhusvinden i Hågelby går av stapeln de två sista helgerna i november.
Julmarknaden på Klockhusvinden i Hågelby går av stapeln de två sista helgerna i november.
Suktar du redan efter julen? Förtrösta inte! Nu radar nämligen julmarknaderna upp sig för att bjuda besökarna på både stämning och paketfynd.

Virkat, stickat, snidat, metall och keramik. I helgen blir det hantverk i alla dess former när den traditionella julmarknaden på Klockhusvinden i Hågelby drar i gång. Utöver runt 25 anmälda försäljare utlovas julstämning, lotterier och tävlingar.

– Man kommer bland annat att kunna rösta på den roligaste huvudbonaden. Hantverkaren får ett pris och så drar vi en vinnare bland dem som röstat, berättar Olle Laurell, ordförande i arrangerande Botkyrka-Salem Hemslöjdsförening.

Julmarknaden som pågår under de två sista helgerna i november brukar locka många och inte minst återkommande besökare – och den som vill träffa tomten får se till att vara på plats vid halvtvåtiden.

Grödinge Hembygdsförening ställer också till med julmarknad och på lördag blir det hembakt, kaffe, karameller och försäljning av föreningens produkter i Vasastugan. Under den gångna helgen startade även julutställningen på Villa Skönvik i Rönninge där hantverkare från Salems konstförening ställer ut skåp, smycken, keramik, textil och andra påhittiga objekt.

– Men det är inte som en julmarknad med tomtar och troll utan mer julklappar som inte behöver ha julanknytning, förklarar ordförande Carina Gauffin.

December förgylls såklart av ännu fler julmarknader. Den 5 december är det dags på Rönninge torg och Folkets hus. Där blir det bland annat ponnyridning, sång av kören Rönninge Rabarber, lotterier och naturligtvis chansen att lägga vantarna på alla möjliga juliga saker.

– Vi kan förvänta oss en mysig grandoftande stämning med tomtemor i gluggen, lovar handlaren Susanne Graham som driver Grafikpunkten.

Fakta

Här väntar fler julmarknader

21-22 och 28-29 november: Julmarknad på Klockhusvinden, Hågelby.

21 november: Grödinge Hembygdsförening, Vasastugan i Vårsta.

Fredag 4 december: Tullinge Torg.

Lördag 5 december: Rönninge torg samt Folkets hus.