”Det var som en djävulens knall”

Märken efter eldflammorna som slog ut ur eldosorna.
Märken efter eldflammorna som slog ut ur eldosorna.
I torsdags hände något som enligt brandmännen är ytterst ovanligt. Blixten slog ner i Tord Håkanssons hus i Djursholm.

– Hade jag stått på övervåningen hade jag inte överlevt, säger han.

Tord och sonen Jakob stod och pratade vid ett fönster i köket. I ugnen låg en pizza på värmning. Klockan närmade sig tre den gråmulna eftermiddagen, som varvades av regn och uppehåll. Det mullrade till ute och plötsligt hördes ett örnbedövande don. Hela huset skakade och allt blev svart.

– Det var som en djävulens knall. Jag har aldrig någonsin hört något liknande tidigare, säger Tord Håkansson.

Blixten slog rakt ner i taket på den 100-åriga trävillan. Tord förstod vad det handlade om. Utan tvekan slängde han sig på luren och ringde efter räddningstjänsten. Lukten av brandrök letade sig ner från vinden och spred sig snabbt i det stora huset. I väntan på brandbilen letade Tord och Jakob efter eld.

– Jag hann varken tänka eller känna något. Det såg ut som ett bombnedslag och det enda att göra var att handla, ­säger han.

En halvtimme senare kom hjälpen. Tre brandbilar, och sju-åtta brandmän sökte igenom huset. Snart konstaterades att det inte brann.

Enligt Robert Eriksson, kommunikationssamordnare Storstockholms brandförsvar, är det väldigt ovanligt att blixten slår ner i ett hus.

– Tack vare åskledarna minskar risken för brand. Utan dem hade det nog kunnat börja brinna, säger han.

Blixten gjorde ett stort hål i taket på Tords hus. Dagen efter stod regnet som spön i backen så hålet är täckt av en grön presenning. Tegelplattorna rutschade ner när de träffades av blixten, och låg utspridda i det blöta gräset. Fönstret där Tord och hans son stod och pratade har gått i kras. Stora sprickor letar sig mellan ramens kanter.

Golvet i hallen är fullt av flisor, trä­bitar, glas och damm. Hallen ligger två våningar nedanför vinden.

– Om jag stått där, eller bara på mittenvåningen, hade jag inte överlevt. Det kunde verkligen ha sluta illa, säger Tord Håkansson.

– En av brandmännen som var här berättade att han under sina 30 år i yrket aldrig sett något liknande. Det är som att det skett en explosion.

På trappstegen upp på vinden ligger små vattenpölar, det droppar från ­taket. Flera av plankorna på väggarna har knäckts så att stora flisor lossnat. ­Genom springorna i taket syns den gröna presenningen som håller regnet borta så gott det går. Blixten har farit genom ena sidan av huset, och förstört allt som kommit i dess väg.

– Jag lever och kan prata och har ­huset kvar. Jag hade verkligen tur, ­säger Tord Håkansson.

Tegelpannorna på taket lossnade och rutschade ner i backen när blixten slog ner.