Det våras för ”conversesjukan”

Zeineb Badry, 17, brukar få ont i framförallt hälen om hon går långt i sina Converse, men kompisen Lala Maz har inte upplevt att skorna påverkar hennes fötter.
Zeineb Badry, 17, brukar få ont i framförallt hälen om hon går långt i sina Converse, men kompisen Lala Maz har inte upplevt att skorna påverkar hennes fötter.
Tygskorna är ett säkert vårtecken.

Men ett långvarigt användande av sneakers kan orsaka smärta i fötter, knän och ryggar.

– Jag har stött på 12-åringar som har problem med fötterna efter att de har gått mycket i platta skor, säger Sofia Högqvist, sjukgymnast och ortopedtekniker.

Förra året dök ”conversesjuka” upp i Språkrådets nyordslista. Uttrycket kommer från läkare som uppkallade de hälsoproblem som kan uppstå vid användandet av platta skor efter skomärket Converse.

– Platta skor som ballerinaskor och Converse saknar stabilitet, framförallt runt hälen. Har man otur kan fettkudden i hälen gå sönder och då går man i princip på hälbenet, säger Sofia Högqvist.

Men tygdojorna fortsätter att vara populära. För drygt ett år sedan började Sofia Högqvist och hennes chef fundera på om det infanns något sätt att göra tygskorna stabilare och mjukare. Tillsammans utvecklade de en specialsula för converseskor, Tailored for Taylor.

– När jag träffar barn så ser jag på dem att de tänker fortsätta använda sina Converse, trots att föräldrarna är oroliga för deras fötter. Så vi tog fram en sula som gör skorna mer skonsamma.

Varför får ungdomar problem med fötterna nu, platta skor har väl alltid funnits?

– Jag tror att problemet har funnits tidigare men Converse är så populära nu, många använder dem året runt och vi går väldigt mycket på asfalt och hårda betonggolv i dag, säger Sofia Högqvist.

En annan förklaring är att en stillasittande livsstil – till exempel framför datorn – inte ger fötterna samma chans att arbeta och byggas upp.

Enligt Sofia Högqvist är joggingskor eller walkingskor de bästa skorna att använda under en längre tid. Men det finns också de som är skeptiska mot uppbyggda och stabila skor. På den senaste tiden har många löpare bytt ut de dämpade löparskorna mot så kallade barfotaskor.

– Jag skulle i så fall rekommendera att använda sådana skor som ett komplement. För en person som inte är van att använda barfotaskor och som plötsligt börjar springa jättemycket finns det risk för överbelastningsskador, säger Sofia Högqvist.

Fakta

Kändistrend

Converse är ett amerikanskt företag som grundades 1908 av Marquis Mills Converse.

Drygt tio år senare blev basketspelaren Chuck Taylor en företrädare för skorna och började arbeta för företaget.

De platta tygskorna har använts flitigt av bland annat amerikanska basketspelare och rockstjärnor genom åren.

Källa: Converse