Det våras för skejtparkerna

Närmare till ramperna. Max Ringbom skickade ett mejl till kommunen och önskade en åkpark. Nu är den snart klar.
Närmare till ramperna. Max Ringbom skickade ett mejl till kommunen och önskade en åkpark. Nu är den snart klar.
När Botkyrka vill satsa på spontanidrott får skejtare och kickbike-åkare nya åkparker.

Max Ringbom, 15, skickade ett mejl till kommunen för drygt ett år sedan. Nu är åkparken han efterlyste vid Rödstu hage snart helt klar.

Länge fick Max Ringbom och hans vänner åka in till Rålambshovsparken eller Södertälje om de ville åka kickbike. Eller så fick de trängas i den lilla skejtparken i Tumba centrum. Nu hänger de i stället på Rödstu hage, där parken de varit med och tagit fram börjar ta form.

– Utbudet har ju inte varit jättebra i Botkyrka, så det kändes kul att de nappade på vår idé, säger Max Ringbom.

Han skickade ett mejl till Botkyrka kommun där han erbjöd sig att själv bygga en åkpark om han fick hjälp med material. Men kommunen tyckte att det lät som en så pass bra idé att de erbjöd sig att bygga åkparken.

– Vi fick gå till en svetsare i närheten och berätta vad vi ville ha för mått och så på railsen. Dagen efter var de klara, berättar Max Ringbom.

Parken vid Rödstu hage är provisorisk och den är inte helt färdig än, men ska vara klar under hösten, då fler ramper ska sättas upp.

När hela Rödstu hage ska utvecklas längre fram kommer parken att vara en permanent del, men den kan hamna på en annan plats vid anläggningen.

Flera anläggningar för skejtare och kickbike-åkare är på gång i Botkyrka just nu. Sedan några år har det bara funnits två parker att åka i: en i Sven Tumbas park och en i Parkhemsgården i Tullinge. Men nu håller kommunens idrotts- och anläggningsenhet på att bygga flera parker runt omkring i Botkyrka. Inom ett år kommer antalet åkparker i kommunen att ha mer än fördubblats.

Bland annat ska norra Botkyrka få sina första skejtparker inom kort. En i Alby folkhälsopark som håller på att byggas just nu och en i Brunna som ska stå klar nästa år. Initiativet till parken i Brunna kom också från privatpersoner som skickade in ett medborgarförlag.

Max Ringbom tror att fler parker gör att fler kommer att vilja åka.

– Vi hoppas att fler kommer hit och åker här nu när det finns en park så nära, säger han.

Fakta

Skejtparker i Botkyrka

Tumba, skejtparken i Sven Tumbas park.

Tullinge, skejtparken vid Parkhemsgården.

Rödstu hage – bygge pågår.

Alby folkhälsopark – bygge pågår.

Brunna – skejtpark ska vara klar under 2016.