”Det har varit en häxjakt”

Mikael T Eriksson (M) och Amal Lahlou, avhoppad ledamot.
Mikael T Eriksson (M) och Amal Lahlou, avhoppad ledamot.
De avhoppade ledamöterna kommer att lägga ett gemensamt yrkande i kvällens sammanträde i kommunfullmäktige.
– Siyamak måste få chansen att bemöta anklagelserna sakligt, säger Amal Lahlou.

Det har varit politiskt kaos i Sundbyberg den senaste tiden, efter Siyamak Sajadian Sasanpour lämnat Miljöpartiet för att han anklagats för att ha varit en mobbare.

Förra veckan valde även samtliga av Miljöpartiets representanter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundbyberg att lämna sina poster. Alliansen tappade därmed sin majoritet i stadshuset.

Lägger gemensamt yrkande

Ikväll är det åter sammanträde i kommunfullmäktige. Då kommer de avhoppade före detta mp-ledamöterna att göra ett gemensamt yrkande, till stöd för Siyamak Sajadian Sasanpour.

– Vi vill belysa några dunkla punkter i den här utredningen. Vi vill säkerställa rättssäkerheten. Siyamak har jobbat i stadshuset i tolv år och är uppskattad av personalen här, säger Amal Lahlou, en av de avhoppade ledamöterna.

I yrkandet ingår även kritik mot kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M).

– Han har agerat oproportionerligt. I vanliga fall, inom svensk arbetsrätt, får den berörda alltid chansen att bemöta missförhållandena, tillsammans med facket. Här blev Siyamak klassad som en säkerhetsrisk över en natt. Vi anser att det är en kränkning. Det liknar en häxjakt. Kommunstyrelsens ordförande har, tillsammans med kommunchefen, brustit i sitt arbetsmiljöansvar, säger Amal Lahlou.

Siyamak måste få chansen att bemöta anklagelserna sakligt.

Amal Lahlou, avhoppad ledamot

Han påpekar även att de avhoppade ledamöterna beklagar att anställda känt sig kränkta av Siyamak Sajadian Sasanpour.

– Det ska inte förekomma. Det har vi respekt för. Men det måste finnas en dialog och Siyamak måste få chansen att bemöta anklagelserna sakligt.

Mikael T Eriksson tror dock inte att de nyblivna politiska vildarna kommer ha något större inflytande, vare sig under kvällens sammanträde, eller över politiken i Sundbyberg i övrigt.

– Jag utgår ifrån att alla partier ställer upp på den demokratiska principen att Miljöpartiet ska ha företrädare som människor faktiskt röstat fram. Därför bör vi gemensamt agera för att utestänga de här personerna från inflytande. Det är det enda rimliga. De har ingen demokratisk legitimitet.

Det är ju ingen som har röstat på de här människorna.

Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande

Han är fortsatt starkt kritisk mot att avhopparna valt att sitta kvar på sina platser.

– Det är ju ingen som har röstat på de här människorna. Väljarna har röstat på Miljöpartiet och vill att det är partiet som företräder dem i Sundbyberg. Det är väljarnas vilja och det tycker jag att man ska respektera, säger Mikael T Eriksson.

Fortsättning följer i Sundbybergs stadshus.