”Det värsta är att inte ha något hem”

Rebecka Petersen är en av dem som såg sitt hem förstöras i lågorna vid branden i Finnsta.

Tidigast om tre månader väntas hon kunna flytta tillbaka.

– Varje kväll när jag ska sova ser jag lågorna framför mig, säger hon.

Rebecka Petersen står i solskenet och blickar upp mot sin brandskadade lägenhet på tredje våningen på Fjärilstigen. Det har gått snart tre dygn sedan branden och fortfarande luktar det rök i området.

– I sådana här situationer märker man var ens vänner finns, säger Rebecka Petersen och kramar om kompisen Carola Svelin som bor i samma område.

Det värsta är att inte ha något hem längre, tycker Rebecka Petersen som sedan branden den 25 maj bor med sin pojkvän Toni hos Carola Svelin.

När branden startade satt Rebecka och Toni i vardagsrummet och skulle se en film på tv. Då bankade någon på dörren och ropade genom brevinkastet att det brann.

Rebecka såg att elden hade spridit sig till deras balkong.

– Min första reaktion var att försöka släcka elden. Min sambo skrek: ”skit i det, vi måste ut”, säger Rebecka Petersen som delar lägenheten med sin sambos föräldrar. De var vid tillfället bortresta.

I panik plockade Rebecka och Toni med sig några viktiga saker.

– Jag slet med mig Ipad, dator och Iphone. Det var det som stod närmast, säger Rebecka Petersen.

Väl ute på gården märkte de att Tonis ena mobil låg kvar i lägenheten och Rebecka sprang upp för att hämta den.

– Då brann hela balkongtaket. Varje kväll när jag ska sova ser jag lågorna framför mig.

Ingen människa kom till skada. 70 hyresgäster blev evakuerade, varav flera kunde flytta tillbaka förra måndagseftermiddagen.

För att klara släckningen tvingades brandkåren riva bort yttertaket. Det översta våningsplanet är svårt rök- och vattenskadat. Enligt fastighetsägaren Graflunds väntas saneringen ta ungefär tre månader. Det är sju lägenheter som är värst drabbade.

Polisen misstänker att branden har orsakats av en glödande grill.

Enligt socialkontoret hade alla hyresgäster utom två hemförsäkringar som exempelvis kan täcka hotellkostnader när ens bostad är obeboelig.

Hela Rebecka Petersens lägenhet har fått omfattande rök- och vattenskador. ”Jag har ingen direkt sak som jag saknar. Jag är bara glad över att vi klarade oss med livet i behåll”, säger hon.

Fakta

Insamling arrangeras för drabbade

Samtidigt som släckningen pågick öppnade den lokala hyresgästföreningen i Finnsta lokalen ”Gula längan” dit drabbade kunde få mat, dryck och annan hjälp. Några hyresgäster fick även övernatta där.

Den lokala hyresgästföreningen har via Facebook startat en insamling av kläder, möbler och annat till nytta för utsatta hyresgäster. Inom några veckor ska det även bli en loppis med de saker som blir kvar.