Är detta dödsstöten för skidtunneln i Lida?

Skidtunnel i Veddesta
Så här ser visionsbilden för Järfälla ut enligt Serneke.
Kommunen har i många år haft planer på att låta bygga en skidtunnel vid Lida.
Nu tänker ett företag bygga en skidtunnel i Järfälla, men det behöver inte betyda slutet för Lida-planerna enligt Upplev Botkyrka AB:s Krister Kalte.

Kommunen har i många år haft planer på att låta bygga en skidtunnel vid Lida. Nu får planerna konkurrens ifrån Järfälla.

För fyra år sedan. Krister Kalte, Per-Åke Yttergård och skidlegendaren Anders Blomquist på toppen av slalombacken – 50-talet meter från det som planerades bli entrén till skidtunneln.

Det är Serneke som driver en anläggning i Göteborg med bland annat skidtunnel som ska bygga en anläggning för idrott, bland annat skidtunnel, tillsammans med sju kvarter med bostäder, affärer hotell och kontor i Veddesta i Järfälla kommun. På måndag fattar kommunstyrelsen i Järfälla beslut om ett markanvisningsavtal.

Mitt i Botkyrka Salem har tidigare berättat att planerna på en skidtunnel i Lida är lagda på is. Men nyheten från Järfälla behöver inte innebära att det inte finns plats för fler skidtunnlar i Stockholmsområdet menar kommunägda Upplev Botkyrka AB:s vd Krister Kalte.

– Jag tror personligen att det kommer att finnas utrymme för fler skidtunnlar när det väl blir etablerat att åka längskidor inomhus. Stockholmsregionen är dessutom så stor sett till både upptagningsområde och intresse för längdsskidåkning, men det klart att det är bra att vara först.

”Det är bara att gratulera Järfälla till ett spännande projekt”

Krister Kalte fortsätter:

– Det är bara att gratulera Järfälla till ett spännande projekt som jag är övertygad om kommer att bli lyckosamt. Det som saknas i vårt fall är någon som tror på idén och är beredd att investera tillsammans med kommunerna. Och då inte bara Botkyrka utan grannkommunerna inklusive Stockholm.

Lida lockar stor publik varje år, men det står klart att Serneke satsar på en plats i Stockholm som kommer att vara lättillgängligt även med kollektivtrafik. Det nya kvarteret med skidtunnel ska växa fram på den västra sidan av E18, i anslutning till nuvarande Veddesta centrum och i direkt anslutning till den nyöppnade pendeltågsstationen och vid den framtida bussterminalen i Barkarby.

– Vi vet att bara konstsnöspår på vintern drar många skidåkare. Skidspår inomhus året runt skulle bli en destination som skulle locka väldigt många, säger Claes Thunblad (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Förutom i Lida har det funnits planer på skidspår inomhus i Bålsta, Ullna och på Södermalm.