ANNONS

Detta gäller för fyrverkerier vid nyår

Fyrverkerier.
Fyrverkerier är skoj, men kan både störa och vara farligt.
Snart är det nytt år och dags för alla glada hobbypyrotekniker att tutta på sina raketsatser. Men man får inte skjuta hur som helst, nån ordning måste det vara. Från och med april 2018 gäller nya regler för när du får använda dig av fyrverkerier i Österåker.
ANNONS

I Österåkers kommun gäller att du får skjuta fyrverkerier på nyårsafton klockan 23.30-00.30. Övriga tider krävs tillstånd från polisen.

På påskafton och valborgsmässoafton är det mellan 21 och 22 du får passa på.

Dessutom är det alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor vid äldreboendena Solhälla, Vårdbo, Görjansgården, Solskiftets äldreboende, Enebackens äldreboende och vid Alceahuset.

Polistillstånd kan krävas

Dessutom bör man enligt polisen alltid söka tillstånd för att använda fyrverkerier i tättbebyggt område. Men om det inte stör ordningen eller innebär någon säkerhetsrisk kan det vara tillåtet utan tillstånd.

I Vaxholm behövs generellt inget tillstånd för att skjuta fyrverkerier på allmän plats. Även här hänvisar man till ordningslagen som säger att den som skjuter fyrverkerier först måste göra en riskbedömning. I den ska man ta med om fyrverkerierna kan skada eller medföra olägenhet för andra personer eller för egendom.