Är detta Stockholms värsta hiss?

hissen
Grannarna har fått nog av hissen som ständigt går sönder.
Barn och hundar som sitter fast, fötter som kläms i dörren och hyresgäster som inte kan ta sig från eller till sitt hem. Hissen i Sjöstaden kan vara den värsta i Stockholm.
Trots hundratals felanmälningar fortsätter den att gå sönder.
– Fakta att det är en skithiss, säger en hyresgäst

I hyreshuset på Kryssargatan i Hammarby sjöstad finns inte rum för klaustrofobi. Ända sedan huset var klart för inflyttning för tio år sedan, har hissen krånglat.

Listan över felanmälningar är nästan komiskt lång. De senaste sju åren har det kommit in 117 stycken. Hissen går sönder i snitt var tredje vecka.

– Det är fakta att det är en skithiss. Varför byter man inte ut den, frågar sig hyresgästen Maria Schützer.

Fastnar mellan våningsplan

Bland felanmälningarna går det till exempel att läsa om att hissen har stannat mellan två våningsplan och att en hyresgäst har varit tvungen att pressa upp dörrarna och krypa ut, och om hur hyresgäster har blivit klämda i dörren när sensorn till hissdörrarna har slutat att fungera.

– Det stämmer att det varit problem med hissen på Kryssargatan, fastigheten köptes som ett färdigt projekt där vi inte hade möjlighet att påverka val av hissar. 2014-2015 byggdes hissarnas styrsystem om, men tyvärr har hissen ändå felanmälts fler än andra hissar, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem.

När Mitt i träffar hyresgästerna i huset berättar de att de är trötta på att ständigt släpa barnvagnar och tunga väskor i trappan. Men de berättar också om hur en dopfest fick flyttas till en annan lokal i sista minuten för att hissen var sönder, och att hyresgäster med handikapp inte kan komma ut när hissen inte fungerar.

”Kom inte ut”

– När min sambo fick en stroke för några år sedan kunde hon inte gå i trapporna på ett halvår. Då kom vi inte ut när hissen var sönder, säger Hans Olander.

Till råga på allt är trappan väldigt smal, vilket gör att många är oroliga för säkerheten om något skulle hända.

– Jag tror inte att det går att få upp en bår för trapporna, vad händer om någon blir akut sjuk, undrar Maria Schützer.
Stockholmshem hävdar att problemen med hissen ska vara lösta efter en rad åtgärder under hösten 2016. Men hissen har fortsatt att strula även under våren.

Hissen blir kvar

– Det är väldigt olyckligt att hissen inte har fungerat som den ska och att detta har påverkat de boende. Eftersom hissen haft fler problem än andra är den prioriterad hos oss, säger Karin Stener.

Varför byter ni inte ut den?

– Hissen renoverades 2015 och vi anser inte att det är dags att byta ut hissen. Vi har sju likadana hissar i området som fungerar normalt och efter de åtgärder vi vidtagit finns det inget som tyder på att hissen inte skulle fungera framöver, säger Karin Stener.

Det kostade Stockholmshem en kvarts miljon att renovera hissen 2015. Hur mycket övriga mindre reparationer har kostat har Karin Stener inga siffror på.

– De borde byta ut hissen. Om jag köper en tv som inte fungerar, då går jag tillbaka till butiken och byter ut den, säger Anna Lilliehöök, som också bor i huset.

Fakta

Lista: urval felanmälningar genom åren:

 

 • 2011-11-21. ”Hissen stannade mellan planen, person lyckades öppna dörren och kliva ut.”
 • 2012-01-02. ”Helt död-Tar ej knapptryckningar.”
 • 2012-05-28. ”Barn fast i hissen”
 • 2013-04-15. ”Dörrarna öppnas ej på entréplan och svarar ej på kommando från bv”
 • 2013-06-03. ”Fastande i hissen, tryckte på hisslarmet. Men vi på jouren har inte fått in något larm. Två olika hyresgäster som fastnat inom loppet av 20 min. Verkar vara mycket fel. Felar varje vecka.
 • 2013- 07-29. ”Hissen står, folk fast. Verkar som att det är på våningen högst upp.”
 • 2014-02-04. ”Hiss still. Den brukar dö med jämna mellanrum
 • 2014-08-13. ”Sensorn har slutat att fungera så nu klämmer sig folk.”
 • 2015-06-29. ”Hissen står på våning 0. Ropar ”våning 0 – entréplan”. Den lagades precis, men nu funkar den inte igen”.
 • 2015-08-03. ”Hund fast i hiss, kopplet hänger ut genom dörren.”
 • 2015-09-16. ”Hissen hoppar och stannar på halva vägen”
 • 2016-02-15. ”Hissen öppnar bara en liten springa. Den klämde henne i foten så att hon skadade sig väldigt rejält. Hissen går upp och ner men öppnar ej.”
 • 2017-01-27. ”Dörren fastnar och måste dras upp för hand, rasslar och skrapar när den öppnas/stängs. Städare har precis varit där innan felet uppmärksammades (så det bör vara rent)”
Källa: Stockholmshem