ANNONS

Diabetessjuka Emma fick hjälp i Jihdes tv-program

Familjen Nyhed tillsammans med programledaren Peter Jihde.
Familjen Nyhed tillsammans med programledaren Peter Jihde.
Familjen Nyhed för en kamp mot kommunen. De vill att deras dotter Emma med diabetes ska få en hundraprocentig resurs i förskolan. Något kommunen sagt nej till. Nu får de hjälp av Peter Jihde i hans dokumentärserie om diabetes. 
– Vi fick så mycket hjälp tack vare det här programmet, säger Maria Nyhed.
ANNONS

Fyraåriga Emma i Täby har diabetes typ 1. För föräldrarna Maria och Lars Nyhed innebär det en konstant oro med sömnlösa nätter och ständiga kontroller av hennes värden.

– Man försöker hålla sin dotter vid liv. Det är livsuppehållande åtgärder man håller på med, säger mamman Maria Nyhed.

De säger också att de tvingas föra en kamp mot Täby kommun. De har nämligen fått avslag på sin ansökan om en hundraprocentig resurs i förskolan till Emma. En person som övervakar att hon äter som hon ska, märker av hennes signaler, kollar av hennes värden.

– Ett fel kan innebära att hon hamnar i koma.

Täby kommun säger nej

När familjen bodde i Solna var det inga problem. Där fick familjen en hundraprocentig resurs i förskolan. Men i Täby blev svaret nej.

– Först fick vi ett beslut om att 10 timmar per vecka hade beviljats. Men vi sa då att vår dotter bör ha minst 35 timmar i veckan, men då fick vi nej.

De blev också informerade om att de själva inte ska höra av sig till kommunen, utan att det är ett ärende mellan förskolan och kommunen.

ANNONS

Beloppet höjs

Förskolan bokade då in ett möte med kommunen för att diskutera tilläggsbeloppet på 10 timmar. Pappa Lars och förskolechefen fick vid besöket i  kommunhuset plötsligt veta att kommunen höjt till 25 timmar.

– De börjar med ett lågt bud och bråkar man och tar fighten så går de med på en höjning, säger Lars Nyhed.

Professorn: Kan vara kriminellt

Familjen Nyheds berättelse fick Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, att reagera. I Peter Jihdes dokumentär ”Leva utan att dö – en serie om diabetes” säger att han kommunens agerande skulle kunna vara kriminellt. Man får inte förhandla om tilläggsbelopp på det sättet som beskrivs.

–  De skojar ju runt med enskildas rättigheter på ett sätt som drabbar enskilda på ett dramatiskt och hemskt sätt. När de i själva verket borde säga absolut här har ni en rättighet som vi har en lagstiftning om så varsågod och ta den, säger han i tv-programmet som sänds måndag kväll i TV3.

Fick hjälp av programmet

Med hjälp av Olle Lundin och TV-programmets hjälp har familjen både JO-anmält och polisanmält kommunen. De har ännu inte ändrat sitt beslut men Emmas förskola säger att tillsätter en fulltidsresurs för hennes sista år.

– Vi fick så mycket hjälp tack vare det här programmet. Nu hoppas vi att alla de som kommer efter oss förstår vad de kan göra och vad en kommun får och inte får göra, säger Maria Nyhed.

*Programmet sänds på måndag kväll klockan 21 i TV3.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.