Diagnosen blev en vändning

Han var stökig och bökig i skolan men ingen förstod varför. Georgios Karpathakis hann bli 25 innan han fick veta att han hade adhd.
Han var stökig och bökig i skolan men ingen förstod varför. Georgios Karpathakis hann bli 25 innan han fick veta att han hade adhd.
Hade han ett kilo godis så åt han upp det och hade han ett bankkort med sig på krogen så drack han tills han stupade.

Georgios Karpathakis, 26 år, saknar impulskontroll men sedan två år tillbaka vet han varför. Han har adhd.

På Georgios Jojje Karpathakis vänsterarm finns en hel rad smala ärr på tvären. Det var för två år sedan som han skar sig med en kniv. Han var full, frustrerad och deprimerad på grund av ett långt utanförskap. Han kände sig mer eller mindre dumförklarad.

– Jag hade aldrig tänkt att ta mitt liv men de här snitten var djupa. Det var mitt sätt att ropa efter hjälp.

Genom ren tur hittades han i sista sekunden och fördes till sjukhus. Det krävdes 40 stygn för att lappa ihop honom men sedan ville han inte träffa en psykolog. Han hade pratat med så många sådana under sina barn- och ungdomsår utan att känna att han egentligen blev hjälpt. Eller förstådd.

– Så jag åkte hem. Dagen därpå kom de från NoA, akutenheten vid Prima, vuxenpsykiatrin här i Täby. De hade med sig ett recept på Antabus och det blev början på något helt nytt i mitt liv.

Det var genom dem som han för ett år sedan fick sin diagnos och kunde börja medicinera.

– Jag var självdestruktiv. Festade hårt, jobbade mycket och hade ingen ordning på ekonomin. Jag råkade ut för ett helt koppel av självförvållade olyckor.

Sedan han fick sin adhd-diagnos och sin medicin är han nykterist och för att klara av det har han fortsatt att ta Antabus ibland.

– Jag vill ha kontroll över mitt liv, trött på det gamla ruffiga stökiga. Vill vara vuxen och inspirera andra i min situation. Det går att få ett bra liv även med adhd. Einstein hade adhd och Bill Gates har det.

Tack vare upplägget med mycket självstudier tog han sig igenom en treårig universitetsutbildning och arbetar nu framgångsrikt som PR-konsult.

– Inom den branschen passar mina adhd-sidor kreativitet, spontanitet och gränslöshet.

Under hela sin barn- och ungdomstid var han orolig i själen, hade koncentrationssvårigheter och var stökig. Han gick i Gribbygårdsskolan, Bergtorpsskolan och sedan Tibble gymnasium.

Under den tiden har han haft kontakt med resursteam och skolpsykologer och han har även utretts av barn- och ungdoms- psykiatrin och haft en kontakt- person på socialtjänsten.

– Men ingen av alla experter ställde min diagnos. I stället var det mycket prat om min grekiska pappa som flyttat tillbaka till Grekland och om hur jobbigt jag måste tycka att det var. Och min mamma som alltid gjort allt för mig skuldbelades indirekt.

Nu har han skickat in en ersättningsansökan till patientförsäkringen LÖF. Han vill dessutom ha upprättelse och en offentlig ursäkt från Täby kommun för att en adhd-utredning, trots alla vårdkontakter, inte gjordes tidigare.

Under namnet Underbaraadhd har han nyligen startat en blogg med många besökare. Han arbetar också med Riksförbundet Attention och deras kampanj ”Jag har adhd”.

– Det finns mycket att göra och jag skulle kunna tänka mig att jobba med det här på heltid.

Fakta

Över 57 000 fick medicin förra året

Adhd är ett neuropsykiatriskt funktionshinder liksom add.

Tre-fem procent av alla skolbarn och en-tre procent av alla vuxna beräknas ha adhd, enligt Socialstyrelsen.

För att uppfylla diagnosen ska uppmärksamhetsproblem, impulsivitet och över/hyperaktivitet – i olika kombinationer finnas.

Symtomen ska ha funnits före sju års ålder.

År 2007 fick totalt 4 168 kvinnor respektive 10 694 män (både barn och vuxna) minst ett adhd-läkemedel minst en gång.

År 2011 fick 20 812 kvinnor respektive 36 415 män någon gång ett adhd-läkemedel – en ökning med 285 procent.

Det är flest unga upp till 19 år som medicineras för adhd, majoriteten är pojkar.

Källa: Psykologtidningen 5/2012