Dialog ska ge förståelse för ambulanser

Politiker, föreningsrepresentanter och företrädare från räddningstjänsten med flera diskuterade hur attackerna mot blåljusfordon ska få ett stopp.
Politiker, föreningsrepresentanter och företrädare från räddningstjänsten med flera diskuterade hur attackerna mot blåljusfordon ska få ett stopp.
Om ungdomar får möta poliser och ambulanssjukvårdare i vardagen kan förståelsen för deras funktioner öka. Det är en av idéerna som kom upp vid ett möte om attackerna mot blåljusfordon i Järva.

Den ideella föreningen The Global Village arrangerade mötet på medborgarkontoret i Tensta i går kväll. I panelen satt politiker, poliser, representanter för räddningstjänsten, föreningar med flera.

Ett 20-tal invånare lyssnade på debatten. Tidigare i februari vandaliserades en ambulans som var på utryckning i Tensta. Det är inte första gången som ambulanser attackeras i Stockholm. Polisen i Järva har också uttryckt att stenkastningen mot deras fordon ökar när de arbetar aktivt mot narkotikahandeln.

Utgångspunkten för diskussionen var att det är ett fåtal individer som attackerar polisbilar och andra räddningsfordon.

Vissa partier som Moderaterna vill se hårdare straff om man angriper blåljuspersonal och blåsljusfordon. Partiet vill också se ökad kameraövervakning vilket ska hjälpa polisen att identifiera gärningsmän. De här förslagen var det flera invånare som hade invändningar emot, berättar Ahmed Abdirahman, en av arrangörerna från The Global Village.

– Hårdare straff och kameror kan inte vara enda lösningarna. Det är ännu viktigare med dialog och möten mellan invånare och blåljuspersonal. Det är framförallt för att unga personer ska få ett förtroende och respekt för blåljuspersonalen, säger han.

Dagen efter mötet kom Liberalerna med ett förslag på projektet ”Blåljuskompisar”. Det går ut på att just ungdomar ”på glid” på ett ordnat sätt ska få möjlighet att träffa poliser, ambulanssjukvårdare och andra i vardagen och se hur de jobbar.

The Global Village planerar att hålla fler möten i Järva på samma tema.