Dieselolja läckte ut i Ormstaån

Ett dieselutsläpp i Ormstaåns utlopp mot Vallentunasjön upptäcktes i fredags.

I fredags vid lunchtid fick kommunen larm om diesellukt och färgskimrande vatten vid Ormstaåns utlopp till Vallentunasjön i Kyrkviken.

Miljöinspektörer från kommunen konstaterade snabbt att det handlade om ett utsläpp av olja från ett dagvattenrör. Under fredagseftermiddagen jobbade de med att ta reda på var­ifrån utsläppet kommit och stoppa flödet.

Räddningstjänsten kom till platsen och lade ut flera länsar med ett absorberande material för att suga upp så mycket som möjligt av föroreningarna innan de hann rinna ut i sjön.

– De har lagt ut fler länsar för det rinner mycket vatten och det rinner snabbt, sa Frida Hellblom, miljöinspektör på Vallentuna kommun då.

För att få reda på läckans ursprung backspårade miljöinspektör Frida Hellblom tillsammans med Roslagsvatten.

– Vi har varit och lyft på brunnslock i centrum. Det är litet lurigt eftersom det är ett nät av dagvattenledningar som går här.

Lokaltidningen Mitt i:s fotograf som var på plats berättade att det luktade diesel vid ån och att personal på platsen jagade bort änder som ville landa i det förerenade området.

– Det luktade vedervärdigt och det var ingen vacker syn, säger Vallentunabon Jörgen Angelin, som var ute och skulle mata änder.

– Det är synd, sjön är hårt utsatt redan, säger han.

Enligt Frida Hellblom var det i fredags svårt att säga någonting om utsläppets omfattning.

Nedlagda skrotar ­är miljöbovar gamla mögelskador hittade i Ormstaskolan

STOCKHOLM Länsstyrelsen har inventerat 18 nedlagda skrotar.

Fyra av dem anses utgöra en stor miljörisk: Vallensjö skrotgård i Upplands Väsby, Bromma-Botkyrka bilskrot i Vinsta, Eknäs skrot i Ekerö och Tyringe Berga i Nykvarn.

– Nästa steg är att ta prover för att kunna avgöra om det är nödvändigt med sanering, ­säger Simon Lelie, länsstyrelsens enhet för miljöplanering.

Vallentuna I onsdags kväll hölls ett informationsmöte om situationen på Ormstaskolan med anledning av mögelproblemen som gjort elever och personal sjuka.

Under sportlovet gjordes ytter­ligare provtagningar. Enligt rapporten konstaterades dålig luft i kulvertarna under skolans huvudbyggnad och gamla mögelskador. Kommunen har vidtagit åtgärder för att mildra problemen.

Flera föräldrar på mötet uttryckte att de saknar klara besked om vad som kommer att hända på skolan i höst. Enligt kommunen kommer nya paviljonger att finnas på plats till hösten, hur och var är dock oklart.

Det luktade vedervärdigt och var ingen vacker syn.