Välj ditt område
Båtägare förlorade tvist med båtverkstad.
Båtägare förlorade tvist med båtverkstad.

Dieselskada på båt anmäldes för sent

Nyheter När en båtverkstad i Österåker skulle tanka en båt som vinterförvarats råkade man hälla diesel i sötvattenstanken. Nu måste båtägaren betala drygt 70 000 kronor sedan han förlorat en rättegång om ersättning.

Enligt båtägaren tankade verkstaden av misstag 140 liter diesel i sötvattenstanken så att det rann ut i båten, sögs upp av skrov och inredning och gjorde så att båten luktade illa. Därför begärde han knappt 58 000 kronor i ersättning, för sanering och andra kostnader.

Nu blir det i stället han som får ersätta verkstaden i Österåker, med 73 000 för rättegångskostnader. Det har Attunda tingsrätt beslutat.

Händelsen inträffade på våren 2014 i samband med att verkstaden vinterförvarat mannens båt. Men detaljerna har de inblandade olika uppfattning om.

Omärkt tank

Enligt verkstaden skulle de fylla tanken med diesel, men eftersom varken båtens bränsletank eller sötvattenstank var märkta råkade de hälla fel. Däremot var det inte 140 liter, som båtägaren hävdat, utan bara 10-15 liter ur en 25-liters dunk. Detta sanerade verkstaden och de kontaktade ägarens son och berättade vad som hänt. Verkstaden menade också att dieseln som hamnade fel var luktfri citydiesel.

Verkstaden påpekade också att båten råkat ut för ett tillbud året innan, när båtägaren körde den. Då inträffade ett bränsleläckage från en slang som lossnat vilket fick ”flera hundra liter diesel” att rinna ut. Den gången var det bultdiesel som läckte, vilket enligt verkstaden luktar kraftigt. Båtägaren mindes också händelsen, men menade att bara ”en liten mängd” diesel runnit ut då.

Reklamerade för sent

Fast vem som egentligen hade rätt i sak behövde tingsrätten inte fundera över. I stället konstaterade domstolen att det inte rörde sig om ett skadeståndärende utan om ett konsumentärende. Och eftersom båtägaren inte anmält felet till verkstaden inom skälig tid – utan först 15 månader efter händelsen – så var det för sent enligt konsumenttjänstlagen. Därför ogillades båtägarens yrkanden av tingsrätten.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Zalando öppnar lager i Kungsängen

Kultur

Följ med på vandring i Asplunds pärla

Jorma Toivonen som har Sexhistoriska museet hemma i villan i Skarpnäck
Nyheter

Jorma ställer ut sina erotiska prylar

Morgonkollen

Barnfamilj i Haninge utsatt för brandattentat

Talla Alkurdi och SL-kort
Nyheter

S vill ge halva priset på SL-kort i lågtrafik

Manchester United fans Geoff Hill
Sport

Rörstrandsgatan röd av Manchester United-fans