Dieseltjuvar använde stulna skyltar

En dag i slutet av maj 2012. De båda männen kör in på bensinstationen i Botkyrka och tankar diesel till ett värde av 995 kronor. Sedan åker de iväg utan att betala.

Bilens registreringsnummer syns tydligt på övervakningsbilderna från macken. Men skyltarna visar sig inte tillhöra den svarta Volvon – de är anmälda som stulna från en Opel.

Den ene av männen är en 23-årig Skärholmsbo. Det är inte första gången han kör omkring i en bil med stulna skyltar. Bara några veckor tidigare har han, tillsammans med en annan Skärholmsbo, tagit skyltar från en bil i Haninge. Ett vittne såg från sin balkong hur en man sparkade bort skyltar från den parkerade bilen och monterade dem på en svart Audi. En halvtimme senare stoppades Audin av polis.

De båda Skärholmsborna har nu dömts av Södertörns tingsrätt för egenmäktigt förfarande och märkesförfalskning. 23-åringen dömdes även för stölden av dieseln.

Det är mer regel än undantag att stölder av registreringsskyltar följs av andra brott.

– I det här fallet var det någon som ville tanka gratis. Annars kan det handla om att man vill slippa trängselskatt, säger åklagare Susanne Öhbom vid Södertörns åklagarkammare.

Transportstyrelsen publicerar varje månad siffror över efterlysta registreringsskyltar. I november 2012 saknades 16 564 skyltar i hela landet och 7 807 stycken i Stockholms län.

Att beställa en ny skylt från Transportstyrelsen kostar 80 kronor. Under väntetiden måste man ha en tillfällig skylt från polisen om man ska köra.

Tjuvtankning vid mack.foto: södertörns åklagarkammare

I det här fallet var det någon som ville tanka gratisSusanne Öhbom Åklagare