Lär dig allt om Östberga nu och då

Flygbild över Stamgatan, Gamla Östberga, från 1961. Foto: Oscar Bladh, Stadsmuseet.
Flygbild över Stamgatan, Gamla Östberga, från 1961. Foto: Oscar Bladh, Stadsmuseet.
På fredag är det vernissage för stadsmuseets utställning om Östberga nu och då.
Men utställningen är inte klar.
– Tanken är att Östbergaborna ska fylla på med fler berättelser och föremål, säger Johan Stigholt, projektledare.

Du kan gå runt på en stor spelplan i form av en karta av Östberga och svara på frågor om området, spela Östberga-memory eller titta på en HSB:s kampanjfilm från 1968 om det nybyggda miljonprogramsområdet Östbergahöjden. Allt på fritidsgården intill torget i Östberga.

 

Under 1,5 har stadsmuseet huserat i Östberga under tiden som museets lokaler vid Slussen renoverats. Under den tiden har man samlat in en massa material om Östberga.

– Vi har hållit i berättarkaféer, hantverkskaféer, stadsvandringar och anordnat historiska lekar i parkleken. Vi har lånat ut kameror till föräldrar på öppna förskolan och bett dem fotografera sina hem, eftersom vi saknar moderna bilder från den typen av lägenheter och tagit hjälp av sommarjobbande ungdomar, säger Johan Stigholt, projektledare.

Kvarteret Svärdsidan, Östbergahöjden, 1997.

Allt detta har resulterat i utställningen om Östberga som visas på fritidsgården och invigs av kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert på fredag.

Utställningen ska fyllas på

– Men utställningen är inte klar för att vi har vernissage. Vi vill fylla på med fler berättelser, fler bilder och föremål från Östbergaborna. Det är en levande utställning som vi skapar tillsammans med Östbergaborna, säger Johan Stigholt.

Målet är att öka kunskapen om Östberga, om platsen, människorna och historien.

När stadsmuseet flyttar tillbaka till sina gamla lokaler nästa höst kommer utställningen även att visas där.

Men för stadsmuseet har relationen till Östberg blivit en varaktig historia.

– Vi kommer att vara kvar här och ordna vissa aktiviteter. Vi kommer nog aldrig att lämna Östberga helt, säger Johan Stigholt.