Min lokala hjälte

Ät dig igenom Haninge

På nyöppnade Indian Shiva lagar Sajib Kumar Saha på het mat.
På nyöppnade Indian Shiva lagar Sajib Kumar Saha på het mat.
Elina Liljeblad och Jocke Andersson tillagar och serverar hamburgare i Grillkiosk.
Elina Liljeblad och Jocke Andersson tillagar och serverar hamburgare i Grillkiosk.
Elisabeth Mella, Eva Andersson, Johnny Jansson och Krister Sundvall äter lunch på Indian Shiva vid Handenterminalen.
Elisabeth Mella, Eva Andersson, Johnny Jansson och Krister Sundvall äter lunch på Indian Shiva vid Handenterminalen.
David Holm framför sitt nya hamburgarhak i Haninge, Grillkiosk.
David Holm framför sitt nya hamburgarhak i Haninge, Grillkiosk.
Krogutbudet i Haninge ökar – kanske snabbast i Sverige. De senaste tillskotten är indiska restauranger, upplevelsediner och hamburgare för finsmakare. Följ med på en tur till dukade bord och matvagnar.

Högrevsburgare och färska briochebröd, ny indisk restaurang, amerikansk upplevelsediner, värdens minsta thaivagn, Texas Longhorn, shishkebab i franskbröd. Stenugnsbakad napolitana-pizza, food truck med blandning av svenska fjäll och medelhav, och luncher från en barbecuemästare på Årsta slott.

Detta är bara några exempel på tillskott i mat-Haninge sista året. Utbudet har ökat, inte minst i industriområdena, och förändringarna fortsätter.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-04-kl-17-36-06

Inne på Indian Shiva restaurang doftar det av indiska kryddor. Indisk musik hörs i bakgrunden. Restauranglokalerna, inklämda mitt i Handenterminalen, är nästan omöjliga att hitta om du är på ”fel” sida terminalen.

Handens stationsväg går utanför, och den gamla terminalbyggnaden andas mer av industrikaraktär än något annat i Haninge. Vi besöker restaurangen när den värsta lunchstressen lagt sig.

– Det är bra mat här. Men läget är lite avsides. Det gör att alla kanske inte hittar hit, säger gästen Elisabeth Mella.

Indian Shiva tog över inför sommaren, efter att China Station lämnat.

– Många passerar med pendeln varje dag. Och det finns ingen bra indisk restaurang i området, därför tyckte vi det var en bra placering, säger Sushanta Dhan.

”Vi lagar all mat från grunden.”

Sushanta Dhan, Indian Shivas

Konceptet är hälsosam indisk mat.

– Vi lagar all mat från grunden. Kocken är från Indien och kan mycket om den indiska matkulturen.

Hamburgare från Grillkiosk.

Hamburgare från Grillkiosk.

Indian Shivas öppnande betyder att det finns sex indiska restauranger i Haninge.

Mumbai i Vega, Soheilas på Mostensvägen i Jordbro, Curry King på Ringvägen i Västerhaninge samt Doel India, Indian Shiva och Indisk grill och restaurang i Handen.

David Holm ligger bakom Haninges senaste matställe – Grillkiosk. För två veckor sedan slog han upp luckorna.

En härlig doft sprider sig utanför kiosken, en färgklick i industriområdet. Det är råkallt ute men grillen värmer. David Holm möter upp.

Varför öppnade du i Haninge?

– Först och främst så är jag från Haninge och bor här. Och jag har velat ha en kiosk med bra, högkvalitativa hamburgare som jag tycker saknats här. Vega­baren finns ju, och gör ju absolut bra burgare, men i mitt fall ville jag satsa på en annan typ av kvalitet.

Vad har ni för koncept?

– Vi tar lite av det vi gillar och gör en bra mix, även om högreven och briochebröden alltid finns som en grund.

 

Hur ser du på framtiden för kiosken?

– Jag gillar det lilla stuket, och kommer nog fortsätta såhär ett tag, sen får vi se vad som händer.

”Jag kanske tar och gör Sveriges största hamburgare här hemma i Haninge.”

David Holm, Grillkiosk

David Holm blev omskriven för två år sedan när han tog in en av landets största burgare på menyn i Munkfors – på 800 gram nötkött – när han hjälpte en vän starta restaurang i Värmland.

– Jag kanske tar och gör Sveriges största hamburgare här hemma i Haninge i framtiden, säger han.

David Holm vid sin Grillkiosk.

David Holm vid sin Grillkiosk.

Snart öppnar nöjespalatset Rollers and bowlers i Haninge C. Det är inte bara rullskridskor, bowling, lasergame och simulatorspel man satsar på. Maten står också i fokus, i den upplevelserestaurang som är gjord efter modellen i köpcentrumet Liverpool One i England. Det har talats om ”Vapiano-stuk”, där kunderna får se hur kockarna jobbar.

Ungefär i samma veva slår Texas Longhorn upp portarna på Vikingavägen i Handen, kedjans första restaurang i den här delen av Storstockholm.

Nya restaurang Brasserie X öppnar inne i Quality Hotel Winn vid hotellets nyöppning i Handen 9 januari. På menyn stårt bland annat moules frites, hamburgare, fisksoppa och coq au vin.

Enligt Björn Arnek på Visita är det inte så att Stockholms stad har överlägsen utveckling på restaurangsidan jämfört med kranskommunerna.
– Det finns ingen entydig bild, tvärtom är det många kranskommuner som utvecklas bra på det här området.

Sushanta Dhan, till höger, och kocken Sajib Kumar Saha satsar på hälsosam indisk mat i Haninge.

Sushanta Dhan, till höger, och kocken Sajib Kumar Saha satsar på hälsosam indisk mat i Haninge.

Fakta

Allt från E-Type till Sveriges minsta thaikök

Totalt har ett 20-tal restauranger bytt ägare eller helt nyöppnat i Haninge under 2015 och hittills under 2016, enligt miljö- och hälsoskyddsförbundet.

Här är ett urval:

Mitt i Handen, vid Eskilsvägens busshållplats, har Expressgrillen öppnat. Satsar bland annat på shishkebab, falafel och färskt franskbröd.

Gamla Ribby pizzeria i Västerhaninge har valt att satsa på äkta stenugnsbakade napolipizzor. Italienaren och pizzakonsulten Ermanno Parisi har kallats in.

Driver Thaivagn i Jordbro

Wi Gårdström i sin thaivagn.

Världens förmodligen minsta thaivagn (åtta kvadrat) har öppnat mitt i Jordbro industriområde. Wi och Ola Gårdström driver den och starten har gått över förväntan.

Martin ”E-type” Eriksson har öppnat sin ”ubåtskrog” på Dalarö skans (säsongrestaurang). Inriktning på maten: Skärgård

E-type på plats inför vårens premiäröppning av krogen på Dalarö skans

E-type på plats inför vårens premiäröppning av krogen på Dalarö skans.

En food truck har tillkommit till Arbottna herrgård på Muskö. Luncherna beskrivs som en blandning av svenska fjäll och medelhav.

En av landets mest prisade grillmästare, Christer Söderberg, serverar numera luncher och fine dining på Årsta slott.

Östnora festvåning, konferens och pub kör after work-meny på fredagarna i höst.

 

Källa: Miljö- och hälsoskyddsförbundet.