ANNONS

Bättra på dina digitala kunskaper – i bibblan

Många äldre har svårt att hänga med i de digitala svängarna.
Många äldre har svårt att hänga med i de digitala svängarna.
Halkar dina digitala kunskaper efter? Nästa vecka finns chansen att förbättra dem, när Stockholms stadsbibliotek ordnar Get online.
Skärholmens bibliotek är med i kampanjen.
ANNONS

Den som inte förstår sig på internet och inte kan använda e-tjänster kan få svårt att klara vardagen. Därför deltar Stockholms stadsbibliotek i kampanjen Get online week under nästa vecka. Den ordnas i hela Europa, för att öka medborgarnas digitala kunskaper.

I Stockholm satsar man framför allt på att föra ut kunskap om e-tjänster, säkerhet på nätet samt arbete och entreprenörskap, men det blir också programmeringskurser och Wikipediaworkshops. 18 bibliotek deltar. Till dem hör Skärholmens bibliotek. Både på onsdag och torsdag, klockan 13–15, kan man få personlig handledning under 30 minuter. Någon föranmälan krävs inte, det är drop in som gäller.

– Jag ska framför allt berätta om säkerhet på internet och lära ut hur e-tjänster fungerar. Det finns många som inte riktigt har kommit i gång med det. De vet inte hur tjänsterna fungerar och de är rädda för säkerhetsbrister, till exempel med mobilt bank-id, säger Anders Nicolaysen, it-värd på Skärholmens bibliotek.

Drop in når fler

Han betonar att Skärholmens bibliotek även har it-handledning i sitt ordinarie program, på tisdagar klockan 13–15. Då krävs dock föranmälan. Man har också datorhjälp för nybörjare på måndagar och fredagar klockan 13–15.

– Det som är bra med drop in är att man når även de som inte kommit sig för att boka en tid för att lära sig mer om it, säger Anders Nicolaysen.

Biblioteken kommer också att lyfta fram sina egna digitala tjänster under veckan, som e-boksutbudet, digitala tidskrifter och inspirationsappen Bibblix.