Dike ska stoppa sopdumpning

Utedass? På hotelltomten i Hallunda dumpas alla möjliga sopor.
Utedass? På hotelltomten i Hallunda dumpas alla möjliga sopor.
Toalettstolar, kylskåp och byggmaterial dumpas på grusplanen intill Brunna IP.

Nu tänker kommunen spärra av området för att motverka dumpningen.

I framtiden ska det stå ett 73 meter högt hotell här utmed Brunnavägen i Hallunda. I dag används platsen som dumpningsplats för byggavfall.

Norsborgsbon Tommy Grahn som ofta brukar promenera runt omkring i Hallunda är en som har tröttnat på skräpet på grusplanen precis vid Brunna IP.

– Det är kundvagnar som står där, toalettstolar och byggmaterial. Man kan ju bara köra in och dumpa. Jag tycker inte att det ska vara så, säger Tommy Grahn.

Han berättar att det har sett ut så i flera år, och att han förgäves har försökt att få kommunen att ta tag i problemet.

– Jag har ringt flera gånger och bett dem komma förbi och städa undan. Hit kommer ju människor från hela Stockholm för att spela fotboll. Jag vill inte att folk ska tänka att det är typiskt Botkyrka att det ser ut så, säger han.

När Lokaltidningen Mitt i kontaktar den ansvariga förvaltningen på kommunen berättar de att de känner till problemet och att de så sent som i juni var och röjde på platsen.

Men nu ser det lika illa ut igen och kommunen har därför bestämt att spärra av området för att motverka sopdumpningen.

– Vi kommer antingen att sätta upp tunga cementblock för att hindra framkomligheten eller så kommer vi att gräva ett dike. Det är uppenbart att det behövs eftersom det bara tog en månad efter städning innan det blev en soptipp igen, säger Ann-Sofie Bäck, kommunikatör samhällsbyggnadsförvaltningen.

Avspärrningen ska vara på plats inom två veckor, lovar Ann-Sofie Bäck och innan dess ska såklart området röjas upp.

I höstas godkändes detaljplanen för ett 18–20 våningar högt hotell på tomten av politikerna i Botkyrka kommun. Nu väntar de på att byggföretaget som vill bygga hotellet ska återkomma med en investeringsplan och bygglovsansökan.

Tills de får tillträde till platsen är det kommunens ansvar att hålla rent där.