Dima släpps fri ur ryskt fängelse

I fredags släpptes den svenske Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov mot borgen efter att suttit drygt två månader i ryskt häkte.

Dima Litvinov greps i september tillsammans med 28 andra Greenpeace-aktivister och två journalister på internationellt vatten i Arktis, under en fredlig protest mot rysk oljeprospektering i Arktis.

Sedan dess har han suttit fängslad. Men i fredags släpptes han mot borgen. Brottsmisstankarna mot honom kvarstår dock.

– Det känns såklart väldigt skönt och är den bästa nyhet jag fått på länge, även om det är långt ifrån över. Han är fortfarande åtalad och riskerar fängelse, säger Anitta Litvinov, Dimas hustru.

Till en början var han misstänkt för sjöröveri, men brottsrubriceringen är nu huliganism. Döms han riskerar han sju år i ryskt fängelse.

När Lokaltidningen Mitt i träffade Anitta Litvinov för en månad sedan berättade hon att hon ska åka till Ryssland, men var då osäker på om hon skulle få möjlighet att träffa sin man. Nu tror hon att förutsättningarna är bättre för ett möte.

– Nu hoppas jag bara att få träffa honom snart, säger hon

Även Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, är lättad.

– Det är otroligt skönt att veta att Dima nu har en möjlighet att återförenas med sin familj och vila ut, men än är det dessvärre inte över. Han är fortfarande åtalad och risken för långt fängelsestraff kvarstår, säger hon.

Sammanlagt har 29 personer släppts mot borgen. En person från Australien har fått sin borgenansökan nekad.

Den bästa nyhet jag fått på länge.anitta Litvinov