ANNONS

Din bild av Nacka kan bli historisk

Har du tagit en bild i Nacka? Då kan du lämna in den och göra avtryck i historien. Men det är bråttom.
ANNONS

Sista chansen är på nyårsafton. Sedan är det för sent att gå in på Stockholms läns museums hemsida och ladda upp fotot som man tagit i Nacka, eller någon annanstans i länet.

Många har redan gjort det. På bilderna från Nacka kan man se några träd efter en bäverattack, frukostgröt hemma, en sophög, ett vinterlandskap, ett barn som blåser såpbubblor, vackra solnedgångar över Sickla. Bland annat.

Bilderna ska vara på temat vardag, samhällstrend eller kommunikation.

– Jag saknar bilder om vardagslivet. Hur ser det ut när man står i decembermörkret och väntar på bussen i Orminge till exempel? säger Elisabeth Boogh, fotograf och bildantikvarie på museet.

En bild kommer att utses av en jury och vinna 5 000 kronor. Men alla har möjlighet att rösta fram folkets bild på hemsidan, som också belönas med lika mycket.

Många av bilderna kommer att visas på en utställning i april. Men poängen med projektet är också att samla in bilder och bygga upp museets bildarkiv.

Förr kunde man få in bilder från dödsbon 50 år efter att de togs.

– Men nu måste vi samla in vår tids minnen när de skapas. När bilderna är digitala är det stor risk att de försvinner, menar Elisabeth Boogh.

Nu har de fått in nästan 700 bilder. Och kvantiteten är viktig.

ANNONS

– Det är svårt att avgöra i dag var som är viktigt imorgon.