Min lokala hjälte

Din fallfrukt kan bli bussbränsle

Vet du inte var du ska göra av din fallfrukt? Lämna in den på återvinningscentralerna i Östberga och Högdalen så omvandlas den till bussbränsle för stans bussar.

Har du svårt att hinna med att ta hand om all frukt på träden och dessutom är det fullt med fallfrukt på marken? Nu kan du både bli av med fallfrukten och dessutom göra nytta. Din fallfrukt kan nämligen förvandlas till bussbränsle.

Under hela hösten kan du lämna din fallfrukt i särskilda containrar på fem av Stockholm vattens återvinningscentraler. Frukten rötas till biogas, som är ett miljövänligt drivmedel för bland annat stadens bussar. Från september fram till jul finns separata containrar för fallfrukt på återvinningscentralen i Östberga och på ÅVC Trädgård Vantör i Högdalen.

Biogas ersätter bensin och diesel som drivmedel för bilar och bussar och minskar därmed koldioxidutsläppen. När fallfrukt omvandlas till biogas bildas även biogödsel. Den för tillbaka näring till jorden som annars hade gått till spillo. Förr året lämnades 235 ton fallfrukt in.