Min lokala hjälte

Din påskhälsning kan innehålla trojan

Utan att du själv upptäcker det tar någon annan över din dator och för över stora summor från ditt konto på internetbanken.

Bedrägerier med trojaner omsätter miljonbelopp.

– Mycket sprids via påsk- och julkort. Att drabbas av virus och trojaner betyder inte att man har varit ute och porrsurfat, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank.

Just nu väntar en 32-årig man från Väsby på rättegång i ett mål gällande trojanbedrägeri. Mannen är misstänkt för att ha agerat målvakt och tagit emot omkring en halv miljon kronor från ett konto tillhörande en motorcykelfirma i länet.

Den ekonomiansvarige på motorcykelfirman uppger i förhör att han reagerade på att han var tvungen att logga in flera gånger på sin internetbank men att han inte hade någon aning om att datorn var infekterad av en trojan.

En trojan är ett datorprogram som gör det möjligt att fjärrstyra datorn.

Just nu har polisen i länet 240 öppna ärenden av det här slaget som tillsammans omfattar 70 miljoner kronor. Bland de drabbade finns både vanligt folk och företag.

De allt fler bedrägerierna på senare år har fått polisen att kraftsamla och nu kan poliskommissarie Lars Byström se resultat.

– Två personer har fått ett års fängelse för penninghäleri och ytterligare fem stycken har fällts för det lindrigare brottet penninghäleriförseelse. När vi kraftsamlar brukar fenomenet flyttas över till något grannland och det är det som vi tror kan ha skett, säger han.

Det är ofta målvakterna som polisen har chans att gripa. Hjärnorna bakom bedrägerierna är betydligt svårare att komma åt.

– Ibland tar det tid att upptäcka att man har blivit utsatt för ett bedrägeri och under tiden förflyttar sig pengarna utanför rikets gränser, säger Lars Byström.

Ytterligare en Väsbybo har på senare tid varit inblandad i ett trojanbedrägeri men den 24-åriga kvinnan frikändes i februari av Attunda tingsrätt.

Kvinnan agerade målvakt men hävdade att hon inte förstod att hon utnyttjats i ett bedrägeri och tingsrätten bedömde hennes berättelse som trovärdig.

Fakta

Så skyddar du dig

Se till att ditt operativsystem, virusprogram och brandvägg är uppdaterade.

En varningssignal kan vara att inloggningen till banken inte fungerar normalt.

Gör en polisanmälan och kontakta din bank omedelbart om du råkat ut för ett bedrägeri.

Ta gärna skärmdump om du får upp en suspekt sida.

Lämna datorn i befintligt skick för att underlätta polisutredning.

Källa: Polisen och Swedbank