ANNONS

Din rutinerade vän i natten

Det här är Tommy Berglund. Han har jobbat i garderoben på Tennstopet i snart tre decennier.

Lokaltidningen Mitt i Vasastan gick dit för att prata om livet på en av stans mest mytomspunna krogar.
ANNONS

Redan vintern 1971 gjorde han sin första säsong här. Han var ung och dubbeljobbade på kvällarna för att tjäna extra pengar. På dagarna arbetade han på Tobaksbolaget i Solna.

– Men efter ett tag sa chefen: ”Berglund, kom in på kontoret så jag får prata med dig. Jag tänkte att vad är det nu då. ”Du är den mest vältränade av alla här och ändå är du tröttast. Vad beror det på, kan det vara damer?”

– Då var jag ju tvungen att berätta att jag jobbade på Tennstopet. Så jag fick sluta med det för jag blev ju bara tröttare och tröttare, säger Tommy Berglund.

1983 var han på Solvalla och stötte ihop med en gammal kollega från Tennstopet.

– Han frågade vad jag gjorde nu och jag sa att jag inte visste riktigt för jag hade just skilt mig. Han slängde åt mig nycklarna och sa ”Då kan du väl öppna i morgon”. Han litade på mig och sa att jag fick ta över.

Hur var det på Tennstopet då?

– Det var mycket stammisar, nästan 98 procent. Och det var inte så kul, det blev nästan för mycket av det goda. Det var som om de tyckte att de ägde stället. Det var väl trevligt för dem, de kände varandra och gick runt ­mellan borden och snackade. Men de som var nya brukade vända i dörren, de kände sig inte välkomna.

Än i dag bor många stamgäster i närheten. Själv bor Tommy Berglund i Gröndal. Han tar bilen till jobbet, men på fritiden försöker han röra på sig desto mer.

– Åren rinner iväg, jag fyller 67 i maj. Men jag går ju på Friskis. Det gäller att vara tränad så länge man lever. Rockarna är ganska tunga. Det är bra att stretcha och gympa och styrketräna. Och det är lite kul att gå till gymmet och ha två 20-taggare på varsin sida. Då tänker man att nu ska jag visa dem att gubben fortfarande hänger med. Jag är gammal fotbollsspelare så jag har det där i mig. Jag spelade i IFK Stockholm, division 1.

ANNONS

För ett par månader sedan fick Tennstopet nya ägare. Stamgästerna är oroade över att stället ska förändras.

Men inte Tommy. Han menar att det blir samma koncept och samma personal som tidigare.

– Alla här har varit minst 15 år i branschen, så det är proffs. Som gammal fotbollsspelare gillar jag det där lagarbetet.

Du sa att du var nyskild när du började här. Hittade du någon ny tjej sen?

– Ja, samma år faktiskt. Och på den vägen är det. Jag var dansfantast och bodde på dansgolvet. Det var på Aladdin. Jag var ute tre, fyra gånger i veckan i femton års tid. Jag hade bra fotarbete, vettu.

Är hon hemma och väntar på dig nu?

– Ja, hon är härdad. Nu väntar hon på sommaren, då sticker vi två veckor till Teneriffa. Hon är nog mer förtjänt av det än jag. Det är tufft att sitta ensam sådär, jag kommer hem vid två, halvtre på nätterna. Vi stänger ett, men man ska ju kolla alla dörrar och fylla på papper innan man kan gå.

Tommy Berglund är ålderman på Tennstopet. Men krogen har anor sedan 1867. Här håller man hårt på säsongshusmanskost. Snart är det dags för vårkråkan.

Fakta

Tennstopet – på Dalagatan sedan 1965

Kan räkna sina rötter ända tillbaka till 1867, när en biljardsalong och ölkafé öppnade på Fredsgatan. Stället blev med tiden populärt bland konststudenterna på Mejan och bland litteratörer som Erik Axel Karlfeldt.

1895 flyttade krogen till Vattugatan 8 och bytte namn till Tennstopet. Bland gästerna fanns under de följande decennierna gott om konstnärer och journalister.

När huset skulle rivas 1965 flyttade krogen till sin nuvarande adress på Dalagatan.

Nya ägare sedan årsskiftet är Christian Olsson, Kristofer Sandström och Robin Moderato. De driver sedan tidigare även restaurangen Vassa Eggen.