ANNONS

Dina minnen kan bli historia

I år fyller Solna stads bilddatabas med foton från bildarkivet fem år, och här finns nu över 13 000 inskannade bilder från stadens rika historia.

Men staden vill ha in fler.
ANNONS

I Solna stads bildarkiv finns många bilder på miljöer och byggnader, både sådana som för länge sedan försvunnit, men också på hus som stått sig ända in i våra dagar.

Men här finns också bilder på Solnas levande stadsliv. Ett rikligt utbud av butiker och service fick förr Solnas gator och gränder att sjuda av liv.

I bildarkivet finns bilder från 1800-talets mitt ända fram till våra dagar, även om tyngdpunkten ligger på Solna mellan 1900-1950.

Men även yngre bilder är viktiga för stadens historieskrivning.

– Många miljöer försvinner när Solna förändras, som till exempel Råsundastadion och Karolinska sjukhuset, säger Eva-Karin Winblad, bibliotekarie på Solna stadsbibliotek.

Biblioteket tar därför gärna emot bilder från Solnaborna. Att själv gå runt och fotografera är något som Eva-Karin vill göra, men som inte så ofta hinns med.

Bara att skanna in det enorma bildmaterialet tar tid.

– Idag har vi 13 000 inskannade bilder i arkivet. Det tar mycket tid att föra in nya bilder, jag hinner med ungefär 500 varje år, säger hon.

De bilder som biblioteket efterlyser är framförallt på miljöer och människor. Bilderna kan lätt mejlas in, sedan sållar Eva-Karin ut de som ska sparas i arkivet.

ANNONS

– Gör man det så får man räkna med att vi kanske använder bilderna också, i en utställning till exempel, säger hon.

Hittills har bildinflödet varit skralt med nytagna foton och det är bara ett par gånger per år som staden får in sådana bilder.

– Men det finns en engagerad solnabo som går runt och fotar olika miljöer, säger Eva-Karin Winblad.

Tanken med bildarkivet är att dokumentera Solnas utveckling för eftervärlden, och att alla Solnabor ska kunna ta del av sin stads historia.

– Vi vill kunna visa vått historiska arv, från landsbygd via små municipalsamhällen, till hur staden växer fram idag. Vem vet hur Solna ser ut om 100 år?

Fakta

Stadens eget bildarkiv

Solna stads bildarkiv finner du på bibliotekets hemsida. Adressen är solna.se/bildarkivet

Du kan skicka in dina Solnabilder till bildarkivet@solna.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.