ANNONS

Diplomat debuterar med feministisk deckare

Tinna Lindberg och hennes familj trivs bra i Enskede gård.
Tinna Lindberg och hennes familj trivs bra i Enskede gård.
Diplomaten och Enskedebon Tinna Lindbergs debutroman är en feministisk deckare som utspelar sig i sexkvarteren i Thailand.
Skrivandet höll hon hemligt i flera år - till och med för sin man.
ANNONS

En elefant kommer lunkande på Bangla Road i Phuket. På ryggen sitter en död svensk man fastsurrad. Han är naken på underkroppen.

Det är upptakten till Tinna Lindbergs debutroman ”Förnedringen”, en feministisk spänningsroman.

Huvudperson är ambassadören Viktoria Lindh och hennes kollegor på ambassaden i Bangkok.

– När jag själv reser ville jag gärna läsa böcker som utspelar sig på platsen. Till min förvåning fanns det inte särskilt många romaner på svenska som utspelar sig i Thailand, trots att var och varannan svensk har en relation till landet. Jag förstår varför människor tycker så mycket om Thailand, men det är svårt att värja sig för sjaskigheten med prostitutionen och sexindustrin. Det ville jag gräva djupare i, säger Tinna Lindberg.

Precis som romanhjältinnan Viktoria Lindh är hon diplomat, anställd vid utrikesdepartementet. Hon har varit stationerad i Kenya, men bor sedan ett par år tillbaka med sin familj i Enskede gård.

Skrivardrömmarna har funnits sedan hon var barn. Hon drömde om att bli utrikeskorrespondent, men blev jurist och skrivandet tog hon tag i på allvar först för några år sedan.

– Jag gick en skrivarkurs på Folkuniversitet 2011. Där lär man sig dramaturgin, hur man bygger upp en historia. Jag ville skriva om en miljö som jag känner till, ambassadmiljön. Där finns också många tydliga typer som passar som karaktärer i en roman, säger hon.

Första gången hon skickade in manuset till ett förlag blev hon refuserad, men fick uppmuntrande lektörsutlåtanden, vilket fick henne att fortsätta.

Till honom sa jag att jag måste jobba när jag cyklade iväg varje morgonen, och på jobbet sa jag att jag hade semester.

ANNONS
Tinna Lindberg

Skrivandet har hon hela tiden hållit hemligt – till och med för sin man och sina barn.

– Han visste inte om att jag gick kursen. Till honom sa jag att jag måste jobba när jag cyklade iväg varje morgonen, och på jobbet sa jag att jag hade semester, säger Tinna Lindberg och skrattar.

– Jag är jurist och diplomat, det kändes så pretentiöst att säga att jag skrev på en bok. Jag ville inte ha några förväntningar.

Först när det var klart att boken skulle ges ut berättade hon. Hon har fått positiva reaktioner, boken säljer bra bland kollegorna på UD och den vanligaste frågan hon får är hur hon hinner.

– Jag har lyckan att ha morgontrötta barn, så jag brukar skriva en timme på morgonen på helgerna när de sover. Om det är tillräckligt kul kan man stjäla en timme här och där. Det är som att bestämma sig för att springa ett marathonlopp, man hittar tid till att träna för att genomföra det.

Fakta

Deckarmeckat Enskede

Påskekrim – gör som norrmännen och läs deckare i påsk!

Här är några av deckarförfattarna i Enskede.

  • Christian Unge. Läkare som skriver spänningsromaner med en läkare som arbetar i fält som huvudkaraktär. Har bland annat skrivit ”Saharasyndromet” och ”Kongospår”.
  • Annette Haaland, före detta pastor som skriver om pastor Viveka som löser mordgåtor i Enskede. Har skrivit ”Pastor Viveka och hundraårsjubileet”.
  • Camilla Läckberg. Civilekonomen som blev deckardrottning. Böckerna som också blivit tv-serier utspelar sig i Fjällbacka och hon har bland annat skrivit ”Isprinsessan” och ”Predikanten”.