ANNONS

Direkt från budgetfullmäktige: Trygghetslarm blir gratis

Trygghetslarm för äldre blir avgiftsfria. Det står klart sedan L röstat för en ändring tillsammans med oppositionspartierna.
Trygghetslarm för äldre blir avgiftsfria. Det står klart sedan L röstat för en ändring tillsammans med oppositionspartierna.
Det blir en tredje blocköverskridande överenskommelse. Liberalerna har gjort upp med vänsterblocket om avgiftsfria trygghetslarm. Med hjälp av Sd klubbades ändringen igenom under kvällens budgetfullmäktige.
ANNONS

S Mp, V och L hade gått samman för att trygghetslarmen för äldre och funktionshindrade åter ska bli avgiftsfria. Under torsdagens budgetfullmäktige röstades förslaget igenom med stöd från Sd.

– Det här är väldigt i välkommet. Vi i Vänsterpartiet har länge kämpat för de här frågorna. Det är en tydlig jämställdhetsfråga, eftersom främst kvinnliga pensionärer drabbas av höga taxor. Många tidigare kommunalarbetare har ju väldigt låga pensioner, säger Marcus Svanfeldt Obligado, gruppledare för Vänsterpartiet Tyresö.

2011 beslutade de styrande Allianspartierna att äldre och personer med funktionsnedsättningar som använder trygghetslarm skulle betala en avgift för detta. Partierna höjde också andra avgifter inom hemtjänsten. Detta fick oppositionen att driva fram en folkomröstning, som gick av stapeln ett år senare. Bara 30 procent av Tyresöborna deltog, men 83 procent av dem röstade emot de nya taxorna.

Efter folkomröstningen menade Tyresös Allianspartier att valdeltagandet varit så lågt, att man inte behövde följa resultatet.

Socialdemokraten Carl Johan Karlson, andre vice ordförande i socialnämnden, menar att dagens beslut i fullmäktige är en delseger.

– Äntligen har vi fått trygghetslarmen avgiftsfria igen. Såväl pensionärsorganisationerna, som vi, har jobbat för att få bort de här avgifterna, säger han.

Vad tycker du om att L röstar med er i den här frågan?

– Det är mycket bra att kunna göra blocköverskridande överenskommelser. Den här frågan borde inte ha några politiska undertoner, säger Carl Johan Karlson.

Mats Lindblom (L) menar att Liberalerna främsta argument för att få bort avgifterna för trygghetslarmen är säkerhetsaspekten.

ANNONS

– Vi har aldrig känt oss bekväma med det här beslutet. Det är obehagligt om någon tvingas välja bort att ha trygghetslarm bara för att den inte har råd. Skulle det sedan hända något, och det visar sig att personen inte hade trygghetslarm, då är det illa. Inte minst tycker vi att anhöriga ska kunna känna sig trygga med att det finns ett larm. Att avskaffa den här avgiften kostar oss så lite, säger han.

Enligt uppgift från Socialdemokraterna kostar reformen 950 000 kronor per år.

– Pengarna tas från en annan budgetpost som heter medel till kommundirektörens förfogande, säger Martin Nilsson (S).

Andra blocköverskridande överenskommelser som väntas klubbas igenom under kvällens budgetfullmäktige är en bro över Nyforsviken och en utökad satsning på cykelbanor och andra cykelfrämjande åtgärder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.